Fire nye uker i varetekt

Den forlengede fengslingen av ekteparet Orderud tillater at Veronica tilbakeføres til Gjøvik kretsfengsel. Forsvarerne til den drapssiktede 27-åringen er bekymret for klientens helsetilstand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi føler oss ikke trygge på at Veronica før nødvendig helsehjelp, sier forsvarer Frode Sulland til Dagbladet :på nettet.

Eidsivating lagmannsrett har i dag forkastet kjæremålet fra ekteparet Orderud. Lagmannsretten mener det er skjellig grunn til mistanke, og dermed må ekteparet tilbringe fire nye uker i varetekt.

Sammebrudd

Veronica Orderud fikk et sammenbrudd i kretsfengselet på Gjøvik lørdag formiddag. Tilsynslegen ved fengselet sendte henne videre til psykatrisk avdeling på Gjøvik fylkessykehus, hvor vakthavende lege anbefalte umiddelbar innleggelse. Klokka 21.00 lørdag kveld ble 27-åringen fraktet videre til psykatrisk avdeling på Sentralsykehuset i Akershus.

Det er usikkert hvor lenge Veronica Orderud må ligge på sykehuset.

I Nedre Romerike forhørsrett på fredag uttrykte forsvarer Frode Sulland bekymring for den drapssiktedes helse. Bare ett døgn seinere kom sammenbruddet. Sulland vil at Veronica Orderud innlegges på en behandlingsinstitusjon.

- Dersom hun tilbakeføres til kretsfengselet på Gjøvik, må vi gå tilbake til forhørsretten å be om at dette omgjøres, sier Sulland.

Bekrefter skudd

Veronica Orderud sprakk to ganger i avhør i forrige uke. Hun har nå bekreftet at det ble avfyrt skudd i juleselskapet på Orderud gård lille julaften i fjor. Innrømmelsen er viet spesiell oppmerksomhet i lagmannsrettens kjennelse.

«Sammenholdt med de øvrige opplysninger som foreligger i saken, herunder det forhold at begge siktede konsekvent har nektet for at det var våpen framme på Orderud gård lille julaften i 1998 helt fram til Veronica Orderud i sin politiforklaring 21. juli 1999 likevel gir en forklaring om dette, innebærer at forholdet om våpenanskaffelsen er et tungtveiende moment ved mistankvurderingen», skriver lagmannsretten i sin kjennelse.

Veronica og Per Kristian Ordeud kjørte til Fet og Rælingen lensmannskontor om formiddagen den 14. juni. De trodde at de skulle i avhør. På lensmannskontoret ble de siktet og overlagt drap på Anne Orderud Paust (47) og hennes foreldre.

Hemmelig avhør

Også de hemmelighetsstemplede dokumentene om nummeropplysningen 180 er nevnt i kjennelsen.

En 32 år gammel dame fra Lærdal i Sogn og Fjordane mottok en uke før trippeldrapet en telefon fra en ukjent mannsperson, som fortalte at Anne Orderud Paust og hennes foreldre skulle drepes. Damen jobbet på nummeropplysningen 180.

I alt fire avhør er hemmelighetsstemplet, og forsvarerne mener at disse avhørene peker ut en ukjent femtemann.

Advokat Frode Sulland har bedt lagmannsretten fjerne hemmelighetsstempelet, men han har ikke fått tilbakemelding om kjæremålet.