Fire nye uker til pappa

Men han får ingen selvstendig rett til foreldrepenger i statsbudsjettet som Kristin legger fram i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det betyr at mor fortsatt må ha vært i arbeid minst seks av de ti siste månedene før fødselen. Hvis hun ikke har det, mister far retten til fedrekvote.

Dette er ett av hovedløftene til småbarnsforeldrene i Soria Moria-erklæringen som nå ikke blir oppfylt.

I Soria Moria-erklæringen lovet regjeringen å øke fedrekvoten av foreldrepermisjonen til ti uker innen 2009. Altså statsbudsjettet som ble lagt fram i dag.

Dagbladet er kjent med at far får fire nye uker, to tas fra mor og i tillegg får han to nye uker. Men han får ikke selvstendig opptjeningsrett til foreldrepenger.

Mor må jobbe

I dag har far rett til å ta ut den permisjonen som mor ikke tar og får foreldrepenger basert på egen lønn. Hvis mor i perioden har vært hjemmeværende, uføretrygda eller har jobbet mindre enn 50 prosent i perioden før fødselen, mister far rett til fedrekvote. Dessuten er fars rett til å ta permisjon med betaling utover fedrekvoten helt avhengig av at mor er i arbeid.

Kvinner tar ut 89 prosent av all fødselspermisjonen utover fedrekvoten. Av de fedrene som tok ut foreldrepenger i 2007, var det nærmere åtte av ti som tok ut fem uker eller mer. Flere tar også ut mer enn de tildelte seks fedrekvotene.

Likestillings- og diskrimineringsombudet går så langt som å si at dagens praksis er ulovlig. Likestillingskommisjonen foreslo tidligere i år å tredele dagens foreldrepermisjon. Mange rød-grønne politikere er svært positive til dette, men Jens Stoltenberg har vært sterk kritisk til forslaget.

Regjeringen har i tre år lovet å gjøre noe med denne forskjellsbehandlingen. Men det har de altså ikke gjort.

NYBAKTE FORELDRE: Øystein Strømme (30) fikk ikke alenetid med sønnen Elias (3 mnd.). Hele 15 prosent av alle nybakte fedre har ikke rett på fedrekvote. - Vi trodde ikke våre egne øyne. Det var et vennepar av oss som fortalte det. Torunn (31) tok kontakt med NAV og fikk det bekreftet, sier han. Foto: Torbjørn Grønning
NYBAKTE FORELDRE: Øystein Strømme (30) fikk ikke alenetid med sønnen Elias (3 mnd.). Hele 15 prosent av alle nybakte fedre har ikke rett på fedrekvote. - Vi trodde ikke våre egne øyne. Det var et vennepar av oss som fortalte det. Torunn (31) tok kontakt med NAV og fikk det bekreftet, sier han. Foto: Torbjørn Grønning Vis mer
Fire nye uker til pappa