DØMT: Samboerparet Per Sten Andersen (74) og Eva-Karin Haugen (55) er dømt til 4,5 års fengsel for bedrageri av medlemmene i aksjespareklubben TA-Invest. Foto: Privat
DØMT: Samboerparet Per Sten Andersen (74) og Eva-Karin Haugen (55) er dømt til 4,5 års fengsel for bedrageri av medlemmene i aksjespareklubben TA-Invest. Foto: PrivatVis mer

Fire og et halvt års fengsel i TA Invest-saken

Svindlet medlemmer i aksjespareklubb.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det tidligere samboerparet Per Sten Andersen og Eva Karin Haugen er dømt til 4,5 års fengsel i TA Invest-saken, melder Dagens Næringsliv.

Dommen er strengere enn aktors påstand.

I tillegg til fengselsdommen må de tåle inndragning av fem millioner kroner, heter det i dommen fra Oslo tingrett.

Saken startet i Oslo tingrett 20. januar. Da erklærte samboerparet seg ikke skyldig i tiltalen på bedrageri.

Saken er en av de største investeringsbedrageri-sakene i Norge noensinne: De er begge funnet skyldige i bedrageri for til sammen minst 277 millioner kroner av 211 personer igjennom en periode på over fire år.

Det tidligere samboerparet er tiltalt for å ha forledet de mange investorene til å investere til sammen 340 millioner kroner ved å gi inntrykk av at virksomheten hadde en avkastning som gjennomgående viste positiv utvikling.

I virkeligheten var aksjespareklubben avhengig av stadig nye medlemmer for å kunne betale avkastning til de som ville ha ut pengene sine.

Samtidig unnlot de å opplyse om at den reelle verdiøkningen på forvaltningskapitalen ikke samsvarte med informasjonen investorene fikk.

Kapitalen ble etterhvert betydelig mindre enn det som ble oppgitt i meddelelser til medlemmene i TA Invest.

I den omfattende tiltalebeslutningen het det at investeringene fra medlemmene i hovedsak gikk til å betale enkeltinvestorers innskudd og ikke reelle gevinster. I tillegg skal investeringer ha gått til å finansiere de tiltaltes eget private forbruk og eiendomskjøp for om lag 11 millioner kroner.

Investeringsbedrageriene skal ha foregått i en periode fra 2004 til 2009. Flere medlemmer av TA Invest skal hver for seg ha investert fra noen hundre tusen kroner og opp til flere millioner kroner. For mange er dette gjort med pant i egne eiendommer.

De fleste medlemmene var fra Tønsberg, Nøtterøy og Sandefjord.

TA Invest ble startet opp i 1996 og ble slått konkurs i 2009.