Fire pågrepet etter millionran

To vektere skal være blant de siktede etter stor, koordinert politiaksjon på Østlandet i dag. Gjennombrudd i etterforskningen av det mest avanserte ranslaget i Norge på mange år.

VELORGANISERTE: De maskerte og bevæpnede ranerne la vekterne fra pengetransporten i bakken, bakbandt dem og tømte Nokas-bilen for godt over ti milioner kroner i kontanter. I mange uker etterpå var gjerningsmennene som forduftet. Foto: Politiet
VELORGANISERTE: De maskerte og bevæpnede ranerne la vekterne fra pengetransporten i bakken, bakbandt dem og tømte Nokas-bilen for godt over ti milioner kroner i kontanter. I mange uker etterpå var gjerningsmennene som forduftet. Foto: PolitietVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Spesialtrente mannskaper fra Romerike-politiets avsnitt for organsiert kriminalitet og Utrykningsenheten (UEH) med støtte fra flere politidistrikter slo i morgentimene i dag til mot en rekke adresser på Østlandet.

Målet var å pågripe gjerningsmennene bak det til nå svært vellykkede pengetransportranet på Skedsmo natt til 10. oktober i fjor. Da stakk tre eller fire maskerte og bevæpnede menn av med godt over ti millioner kroner.

Minst fem siktede Romerike politidistrikt bekrefter nå at fire personer er pågrepet  i dag - to menn i Follo, én i Vest-Oppland og én i Oslo.

Fra før er en svensk mann pågrepet i Finland og begjært utlevert, etter det Dagbladet erfarer. Etterforskerne mener alle de siktede enten deltok i ranet eller hadde en viktig rolle før og etter millionkuppet.

Dagbladet får opplyst at to vektere som har jobbet med pengetransporter er blant de siktede.

Etter det Dagbladet erfarer skal ranslaget ha vært sammensatt av personer på tvers av kjente grupperinger på Østlandet, som i tillegg har samarbeidet med et kriminelt miljø i Stockholm. Norsk politi har flere ganger fått bistand fra utenlandske kolleger i saken.

To av de pågrepne mennene er norske statsborgere i 20-30-åra, mens én er fra Iran og én fra et land på Balkan. Flere av de siktede satt i dag i flere timer lange politiavhør i Lillestrøm.

Fant fluktbilen Mennene som i dag ble pågrepet har vært under oppsikt av politiet i flere uker. Etter det Dagbladet erfarer har etterforskningen også avdekket at ranerne benyttet en dekkleilighet i Oslo.

Gjennombruddet i saken kom først etter at politiet på Romerike hadde brukt måneder med metodisk arbeid for å spore opp fluktbilen fra ranet, en rød Audi A6. Hver eneste registrerte bil i Norge av riktig type har blitt sjekket, lenge uten hell, men politiet lyktes til slutt med å finne fluktbilen - som hadde endret utseende- i et verksted i Oslo.

Etter funnet skal etterforskerne sakte men sikkert ha klart å sirkle inn ranslaget.

FANT BILEN: Etter måneder med nitid analyse skal politiet ha klart å finne fram til fluktbilen som lenge var sporløst forsvunnet. Etterforskerne hadde bare uskarpe overvåkningsbilder å gå etter. Foto: Politiet
FANT BILEN: Etter måneder med nitid analyse skal politiet ha klart å finne fram til fluktbilen som lenge var sporløst forsvunnet. Etterforskerne hadde bare uskarpe overvåkningsbilder å gå etter. Foto: Politiet Vis mer

Ranspengene er ennå ikke funnet, og politiet jobber ut fra at sedlene har blitt vekslet og hvitvasket i utlandet.

Romerike politidistrikt ville i ettermiddag ikke gi noen kommentar til pågripelsene før på en pressekonferanse klokka 14.

Fryktet ransbølge Anslaget mot verditransporten i fjor rystet politiets eksperter på organisert kriminalitet, som etter Nokas- og Munch-ranene i 2004 hadde klart å knuse det såkalte ransmiljøet og forhindre lignende brutale ran begått av velorganiserte grupper.

Ingen i politiet har vært i tvil om at nye, væpnede ran mot pengetransporter eller institusjoner ville følge i kjølvannet av millionkuppet på Skedsmo om gjerningsmennene forble på frifot, og det ble derfor satt inn svært store ressurser i etterforskningen.

- Det er fantastisk at politiet nå ser ut til å ha oppklart saken, og vi er svært glade for at politiet har prioritert saken så tungt - det vil virke veldig avskrekkende framover. Når det gjelder de som nå er siktet, så vet jeg ikke mer enn det som står på Dagbladet.no, så de kan jeg ikke uttale meg om, sier konserndirektør Peter Wesenberg i Nokas til Dagbladet.

Dagbladet.no kommer med mer.

MINST TRE RANERE: Politiet mener de nå har pågrepet flere av mennene som deltok i selve ranet.
MINST TRE RANERE: Politiet mener de nå har pågrepet flere av mennene som deltok i selve ranet. Vis mer