Fire personer anmeldt for menneskesmugling på grensa mellom Norge og Sverige

- Stanset to biler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Natt til torsdag kom det melding om at tre personer på vei fra Danmark til Sverige ble stoppet på brua som knytter til to landene sammen. I bilen hadde de elleve flyktninger.

De tre personene er pågrepet og mistenkt for menneskesmugling. Det skriver NTB som siterer det danske nyhetsbyrået Ritzau.

- Vi har tatt tre personer inn til avhør. De er mistenkt for menneskesmugling. Jeg kan ikke avvise at de er danske, men det vet jeg ikke, sier vakthavende Anders Nilsson til nyhetsbyrået ifølge danske Ekstrabladet.

Mellom Norge og Sverige NTB melder også at fire personer er anmeldt for menneskesmugling etter at de har kjørt syriske flyktninger fra Sverige over grensa til Norge. Det bekrefter operasjonsleder i Østfold politidistrikt, Villy Meier, overfor nyhetsbyrået.

- Vi stanset to biler som hadde plukket opp fire syrere i Sverige som skulle bli kjørt til Oslo. Flyktningene blir tatt hånd om av Østfold-politiet før de blir videretransportert til Politiets utlendingsenhet i Oslo, sier han.

Ifølge NTBs opplysninger ved grensen er de fire hjelperne som ble stanset i de norske bilene, tre menn og en kvinne, opprinnelig fra Homs i Syria.

Meier forteller at de er siktet for menneskesmugling, men siden de har bostedsadresse i Norge er de ikke pågrepet.

Flyktninger fra tog NTB skriver også at den danske rikspolitisjefen onsdag kveld opplyste om at dansk politi ikke kan forhindre at flyktninger og mifranter som ikke vil registreres i Danmark tar seg videre til for eksempel Sverige.

- Vi har i utlendingsloven hjemmel til å holde tilbake folk i tre døgn. Når den tiden utløper kan vi ikke forhindre dem i å reise til et annet land, sa Højbjerg.

Ifølge danske TV2 var det nettopp flyktninger fra toget i Rødbyhavn som ble stoppet på grensa til Sverige.

Salafist TV-kanalen melder også at en av de som ble stoppet, og nå er mistenkt for menneskesmugling, er en kjent person for myndighetene i Danmark.

Dansk-bosnieren er en kjent salafist, en mindre gruppe ytterliggående muslimer som vil fremme en streng fortolkning av islam og ønsker sharialovgivning.

- De får nå lov til å søke om asyl i Sverige, men vi blir siktet for menneskesmugling og skal til politistasjonen for å bli avhørt. Bare de er glade så er vi glade, sier han ifølge kanalen til en fotograf som var på stedet.

Han har ifølge danske TV2 tidligere vært mistenkt for å planlegge terror i den såkalte Glostrup-saken, men ble siden frikjent.

Dagbladet følger saken