Hundehold:

Fire personer er siktet for å trene opp hunder som er farlig for dyr og mennesker

- Hele formålet med hundeholdet har vært å avle angrepshunder, sier statsadvokaten.

ETTERLYST: Hundene Beinet, Spotty, Storm og Sushi skal ha blitt trent opp til å angripe både mennesker og dyr. De er nå etterlyst av politiet, ifølge NRK. De skulle avlives, men har forsvunnet. Foto: Politiet
ETTERLYST: Hundene Beinet, Spotty, Storm og Sushi skal ha blitt trent opp til å angripe både mennesker og dyr. De er nå etterlyst av politiet, ifølge NRK. De skulle avlives, men har forsvunnet. Foto: PolitietVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): NRK skriver at Økokrim mener de har sprengt et miljø som trente opp hunder til å bli farlige jaktvåpen.

Fire personer er nå siktet for å trene opp hunder som er farlig for dyr og mennesker. NRK skriver at siktelsen gjelder to par, forholdsvis fra Buskerud og Østfold.

- Man avler fram skarpere og skarpere hunder, til man til slutt har hunder som er så blodtørstige at det blir en form for blodsport, sier Inge Svae-Grotli, statsadvokat i Økokrim til NRK.

Angrepshunder

Til Dagbladet sier Svae-Grotli at hundene er knyttet til to hundehold hvor aggressive hunder blir valgt ut blant kullene.

- Etter de har blitt avlet fram, har man trent hundene opp for å se hvilke egenskaper de har, og igjen avlet på de som har vist de egenskapene som hundeholdet mener er mest interessante, som i dette tilfelle er de skarpeste, og de hundene som er de villigste til å bite, angripe og rive, sier statsadvokaten, som beskriver hunder som ikke viser frykt.

Hundene skal ifølge ham være avlet opp til å drive angrepsjakt. Dette kan beskrives som jakt hvor eieren slipper løs hunden som videre går løs på viltet.

- Hele formålet med hundeholdet har vært å avle slike angrepshunder, og da er det ultimate målet at hunden dreper viltet. Da blir det ikke så mye jakt igjen for jegeren egentlig, sier Svae-Grotli.

Skarpe mot mennesker

Statsadvokaten forteller at personene som er siktet også har trent opp hundene til å angripe mennesker.

- Vi har ikke sett konkrete skarpe situasjoner, men hundene har blitt trent i forsvar og angrep mot mennesker, blant annet ved å la hundene bite på bitearmer og andre typer remedier. Dette går etter vår mening lenger enn norsk lov tillater, sier han.

Amerikansk bulldog

Hundene er av typen amerikansk bulldog, og er ikke en ulovlig hund å eie i Norge. De er derimot ulovlige å eie i Danmark, ifølge statsadvokaten.

- I denne saken har vi ikke reagert mot hundetypen, men mot det konkrete hundeholdet. Disse amerikanske bulldogene er farlige fordi de er avlet og trent opp på denne måten.

- Hvem er potensielle kunder?

- Det er et miljø som med en interesse i avle fram slike hunder - og tilstrekkelig med personer som har vært interessert dem, sier statsadvokaten.

- Hvor mange slike hunder er avlet fram?

- Det er noe uklart, men det har vært flere kull. Ikke alle er skarpe, og hundene må tross alt trenes opp, sier han.

Økokrim etterlyser også hundene Beinet, Spotty, Storm og Sushi. De skulle avlives, men har forsvunnet.

- Ikke ulovlig

- Hvorvidt hundehold, trening og jakt er i strid med norsk lov bestrides fra denne side, skriver advokat Morten Furuholmen til NRK, som forsvarer paret fra Buskerud. Paret fikk i fjor beslaglagt 14 hunder.

- Det er ikke naturlig å kommentere siktelsen mot dem, fordi saken er under etterforskning, sier advokat Hilde Ims, som forsvarer paret fra Østfold, til NRK.

Advokatene har ikke besvart Dagbladets henvendelser.