Fire russ døde, to til Haukeland

En russebil kjørte i natt av veien og tok fyr like sør for Elverum. Fire personer omkom, to er sendt til Haukeland med alvorlige brannskader, og en er livstruende skadd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klokka 04.31 i dag kjørte en russebil av veien på riksvei 20, en kilometer nord for Våler sentrum, like sør for Elverum. I en slak kurve kjørte bilen av veien og tok fyr. Bilen skal ha vært overtent da brannmannskapene kom fram, og det tok lang tid for brannmannskapet å slukke brannen. Fire personer er bekreftet omkommet, mens tre hardt skadde personer ble brakt til Hedmark sentralsykehus.

Kjempet 100 meter

På vei tilbake fra utestedet Alexis på Elverum kom det høyre bakhjulet på ulykkesbilen utenfor veien. Sjåføren skal ha kjempet for å få kontroll over bilen i nesten hundre meter. Det ser ut til at bilen så har truffet en kantstein eller betongblokk, og deretter veltet ned i veigrøfta og begynte straks å brenne.

De to i forsetet overlevde ulykken, og reddet seg ut av den brennende bilen ved å sparke ut frontruta. Slik kom også den tredje personen seg ut av bilen. Begge de to i forsetet brukte bilbelte, har politiet fått bekreftet av en av de overlevende.

En av de omkomne er ikke russ. Politiet bekrefter overfor Dagbladet.no at det ikke var flere enn de syv i bilen da ulykken skjedde.

Politiet har nå frigitt navnene til de fire personene som omkom i russebilulykken.

De fire er: Jon-Ola Løvmo Lie, 18 år fra Arneberg i Åsnes. Karl Even Lynne, 17 år fra Flisa i Åsnes. Vegard Reinholdt Håndstad, 18 år fra Arneberg i Åsnes og Rolf Erik Ryen, 19 år fra Gjesåsen i Åsnes.

Begynte å brenne

Russebilen, en Chevrolet Van, kjørte av veien like ved Norske Skogs anlegg i Braskereidfoss. Bilen skal ha vært i et følge på tre russebiler.

- Russebilen kjørte av veien og i en fjellknaus og begynte å brenne. Den ble raskt utbrent. Vi fikk melding om ulykken fra en russebil som kom kjørende bak, forteller lensmannen i Våler, Odd Ivar Fengsrud til NTB. Politiet betegner brannen som eksplosjonsartet.

Ifølge politiet er tilstanden til de tre skadde alvorlig til kritisk, og to av de overlevende er nå overført til Haukeland sykehus i Bergen med alvorlige brannskader. Politiet vet foreløpig ikke om brannskadene er livstruende, men i følge NRK opplyser sentralsykehuset at en av de tre er livstruende skadd. Han skal ha alvorlige indre skader og bruddskader. Tilstanden til de to alvorlig brannskadde skal være alvorlig men stabil.

Krisesenter

- Så langt vi vet var det bare gutter i bilen, sier politibetjent Jan Sundnes til NTB.

- Vi vet foreløpig ingenting om hva som kan være årsaken til ulykken, sier vaktsjef Stømner ved Kongsvinger politistasjon til Dagbladet.no.

- Politi og biltilsyn holder på med åstedsundersøkelser så veien forbi ulykkesstedet er fortsatt stengt, opplyser Fengsrud.

Krisesenter for pårørende er opprettet på Flisa Legesenter, og det ble fredag morgen flagget på halv stang over hele kommunen.

- Det har ikke vært noen russetilstelning på Elverum som har krevd politiets tillatelse. De har i så tilfelle trolig vært på et utested hvor allmennheten har adgang, sier politibetjent Dyre Antonsen ved Elverum politistasjon.

Russen i bilen bak forteller at de ikke hadde noen mulighet til å hjelpe til, da ulykkesbilen umiddelbart ble overtent.

En rekke medelever er allerede på plass på ulykkesstedet. De har med seg blomster og lys, og trøster hverandre så godt de kan. En av dem har tatt med seg et flagg. Alle elever på Åsnes videregående har fått tilbud om å snakke med prest.

Russebilen ble EU-godkjent i november 2000, og var en Chevrolet av 1990-årgang.

Det er ikke noe som tilsier promillekjøring, sier politiinspektør Nina Gjersøyen ved Hedmark politidistrikt til Dagbladet.no.

Dagbladet.no følger saken.

VEIEN ER STENGT: Riksvei 20 ble stengt etter den tragiske dødsulykken en kilometer nord for Våler sentrum.
UNGDOMMEN SAMLER SEG PÅ ULYKKESSTEDET: Venner og kjente av de forulykkede samler seg på ulykkesstedet.