I PARKEN: De tre pingvinkyllingene som ble stjålet fra Atlanterhavsparken i Ålesund natt til torsdag, er trolig ikke i live. Fire russ er siktet for å stå bak tyveriet. Disse tre pingvinene ble fotografert i parken i dag. Foto: Marius Simensen / NTB scanpix
I PARKEN: De tre pingvinkyllingene som ble stjålet fra Atlanterhavsparken i Ålesund natt til torsdag, er trolig ikke i live. Fire russ er siktet for å stå bak tyveriet. Disse tre pingvinene ble fotografert i parken i dag. Foto: Marius Simensen / NTB scanpixVis mer

Fire russ siktet etter pingvintyveriet, risikerer fengselsstraff

Pågrepet i natt, løslatt etter avhør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fire personer født i 1996 er siktet av politiet i Ålesund etter at tre pingvinkyllinger og ett egg ble stjålet fra Atlanterhavsparken i går, bekrefter politiadvokat Yngve Skovly til Dagbladet.

- De er siktet etter dyrevelferdsloven § 14 b: å «hensette dyr i hjelpeløs tilstand», sier Skovly til Dagbladet.

De fire ble pågrepet og tatt inn til avhør, før de ble løslatt i dag.

- I tillegg til avhør har vi ransaket dem, og tatt beslag i noen mobiltelefoner, sier Skovly.

- I en skikkelig skvis Advokat Axel Lange er oppnevnt som forsvarer til en av de som er siktet i saken. Han forteller at hans klient, en mann på 18 år, erkjenner å ha vært på området, men at han ikke erkjenner å ha tatt noen pingviner.

- Han kjenner ikke til at pingvinene ble tatt, eller hvem som har tatt dem. Han føler seg satt i en skikkelig skvis, sier Lange til Dagbladet.

Han forteller videre at hans klient opplevde pågripelsen som dramatisk.

- Han er ikke hengt ut med navn, men han ble hentet med stort politioppbud natt til i dag. Da hadde han noen timer i forveien tilbudt seg å komme inn for å avgi forklaring, så han føler seg litt dårlig behandla, sier han.

Fengselsstraff Saken har engasjert både medruss av de fire, som har lett etter pingvinene i området, og lesere og folkevalgte, og hvis saken kommer til retten, kan de vente seg straff.

- De er tatt bilde av og kan se frem til en laaaaaang friperiode etter russetiden. Idioter som har ødelagt livet sitt på denne måten, skrev Harald T. Nesvik, stortingsrepresentant fra Frp, på Facebook i går.

Hvis de påtalemyndigheten skulle falle ned på at overtredelsen er grov, åpner dyrevelferdslovens § 37 andre ledd for fengselsstraff i inntill tre år. Politiadvokat Skovly sier de ikke har tatt stilling til dette. I bestemmelsen heter det: - Ved vurdering av om overtredelsen er grov, skal det særlig legges vekt på overtredelsens omfang og virkninger, og graden av utvist skyld.

- Grov sak - Vi er veldig glade for at denne bestemmelsen tas i bruk, og at det er økt oppmerksomhet fra politiet på kriminalitet mot dyr, sier Live Kleveland, jurist i Dyrevernalliansen, til Dagbladet.

Hun mener Ålesund-saken er grov.

- At det er truede dyr vil være et element i straffutmålingen hvis saken kommer til retten. Det vil også kunne være straffskjerpende at det har skjedd helt uten noen grunn, sier Kleveland.

I lovens forarbeider heter det for øvrig: «Bokstav b) rammer tilfeller der dyret hensettes i en hjelpeløs tilstand eller overlates til seg selv i en situasjon der det er ute av stand til å klare seg. (...) Likeledes vil det å slippe andres dyr fri slik at de overlates til seg selv, kunne rammes av denne bestemmelsen.

I tilfeller der slikt frislipp ikke hensetter dyr i hjelpeløs tilstand, kan forholdet falle inn under lovens generelle bestemmelse eller bestemmelsen om utsetting av dyr i naturen. Bestemmelsen vil også omfatte det å unnlate å gi nødvendig hjelp til dyr man selv har påført skade.»

Dyrevelferdsloven er av 2009, og Dagbladet kjenner bare til én sak hvor det har blitt domfellelse for å hensette dyr i hjelpeløs tilstand, da en gårdbruker ble dømt til 75 dagers ubetinget fengsel i Gjøvik tingrett i 2012. Mannen ble dømt for å ha unnlatt å gi en besetning på 19 kyr tilstrekkelig tilsyn og ernæring over en periode på ca fem måneder. 11 av dyrene døde i fjøset, mens åtte ble sendt til slakting da dyretragedien ble oppdaget. I dommen ble det uttalt at riktig straffenivå var 90 dagers ubetinget fengsel, men domfelte ble innrømmet 15 dager tilståelsesrabatt.