Fire Shin Bet-sjefer advarer Sharon

Fire tidligere sjefer i den israelske sikkerhetssjenesten advarer Ariel Sharon mot katastrofe om han ikke får til en fredsavtale snart.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I intervjuer med Israels største avis Yediot Aharonot retter de fire tidligere sikkerhetssjefene knusende kritikk både mot Ariel Sharons regjering og dens forgjengere.

Israels politiske ledelse bærer en stor del av skylden for at fredsforhandlingene med palestinerne har stoppet, hevder de fire, som også mener at bosettingene i de okkuperte områdene straks må avvikles.

Ydmyker

- Vi beveger oss i retning av en katastrofe dersom vi ikke oppgir Stor-Israel, sier Avraham Shalom, med henvisning til den israelske høyrefløyens drøm om å underlegge seg alt land mellom Middelhavet til Jordan-elven.

- Om vi ikke engang for alle anerkjenner at et annet folk lider fordi vi oppfører oss skammelig, ender det med katastrofe, sier Shalom.

- Vi ydmyker palestinerne, og de kan ikke lenger tåle det. Det ville heller ikke vi ha gjort om vi var i deres stilling, men vi synes likevel ute av stand til å gjøre noe som helst for å endre denne situasjonen, sier den tidligere Shin Bet-sjefen.

- Blodig hengemyr

Yaacov Peri, Karmi Gilon og Ami Ayalon, som etterfulgte hverandre som ledere for Shin Bet i årene 1988 til 2000, deler Shalons syn.

- Vi synker dypere og dypere ned i en blodig hengemyr, og betaler en stadig høyere pris, både økonomisk og internasjonalt, sier Peri til Yediot Aharonot.

Peri mener en øyeblikkelig israelsk tilbaketrekning fra Gazastripen, samt avvikling av bosettinger på Vestbredden, er en forutsetning for fred.

- Israel vil til slutt ikke ha noe annet valg enn å trekke seg ut fra alle territoriene, og godta å dele Jerusalem, sier Peri.

Militante bosettere

Karmi Gilon advarer også mot faren de militante bosetterne utgjør, og mener Israel først som sist må ta et oppgjør med dem.

Ami Ayalon anslår at mellom 10 og 15 prosent av de anslagsvis 200.000 bosetterne vil gripe til våpen dersom israelske styrker forsøker å fjerne dem, men ser ikke oppgaven som umulig dersom den politiske viljen er til stede.

De fire tidligere Shin Bet-sjefenes syn på konflikten deles ikke av dagens israelske sikkerhetssjef Avi Dichter, som mener presset mot palestinerne snarere bør økes enn lettes.

(NTB)

<B>BLIR ADVART: Statsminister Ariel Sharon.