Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fire siktet for terrorisme

De fire mennene som ble arrestert for synagogeskytingen i Oslo er siktet for å ha organisert en terrorhandling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Beslutningen om å gjøre siktelsene langt mer alvorlig ble tatt i dag.

- Siktelsene er utvidet til å gjelde straffelovens § 147a, som berører forbund om å begå en terrorhandling, opplyser Iver Stensrud, leder for Seksjon for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt, til Dagbladet.no.

Fengsles trolig fredag

De fire vil bli framstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett i morgen.

Stensrud vil ikke kommentere hvilke bevis som har ledet fram til den svært alvorlige siktelsen, som kan gi 12 års fengsel. Fram til i dag var mennene «bare» siktet for grovt skadeverk på et religiøst sted. De siktede, menn på henholdsvis 26, 27, 28 og 29 år, kobles alle til avfyringen av flere enn 10 skudd fra en automatpistol mot Det Mosaiske Trossamfunns synagoge eller medvirkning til dette sist søndag.

Blant de siktede er en 29 år gammel kjent kriminell som blant annet har vært sentral i gjengen Young Guns.

Han er samme mann som i forrige uke ble siktet for å ha skutt mot huset til Dagsavisen-journalist Nina Johnsrud. Under fotball-VM i Tyskland i sommer ble han arrestert av tysk anti-terrorpoliti med våpenmanualer og tegninger av tunge våpen i bilen, men ble løslatt etter to døgn.

Ber om åpne dører i retten

PEPRET FASADEN: Med en lang salve fra et automatvåpen skal en eller flere av de fire mennene ha skutt mot fasaden på synagogen i Oslo. Nå er de terrorsiktet. Foto: SCANPIX
PEPRET FASADEN: Med en lang salve fra et automatvåpen skal en eller flere av de fire mennene ha skutt mot fasaden på synagogen i Oslo. Nå er de terrorsiktet. Foto: SCANPIX Vis mer

29-åringens forsvarer, advokat John Christian Elden er overrasket over utvidelsen av siktelsen. Klienten hans fastholder at han ikke har noe noe med saken å gjøre.

- Han benekter befatning med planlegging av terrorisme, og ser frem til å forklare seg om dette for fengslingsdommeren i morgen. Han anmoder om åpne dører slik at det usannsynlige i siktelsen kan komme frem også for publikum, sier Elden til Dagbladet.no.

Ifølge ham skal det ikke ha blitt gjort beslag av stor betydning hjemme hos 29-åringen.

Advokat Vegard Aaløkken, som forsvarer en 27 år gammel mann, vil ikke kommentere dagens utvikling i saken før han har snakket med sin klient.

- Men han har sagt til politiet at han ikke har noe med synagoge-skytingen å gjøre, sier han til Dagbladet.no

Oslopolitiet har samarbeidet tett med Politiets Sikkerhetstjeneste før bevæpnede politifolk gikk til aksjon på tirsdag og foretok synkroniserte pågripelser, blant annet på gata like utenfor Dagbladets redaksjonslokaler i Akersgata.

§ 147a er den sentrale terrorbestemmelsen i straffeloven (se faktaboks).

Dagbladet.no kommer med mer.

image: Fire siktet for terrorisme
<B>TERRORSIKTET:</B> Den 29 år gamle kriminelle mannen er straffedømt for alvorlige forbrytelser og har tidligere blitt knyttet til terrormistanke under fotball-vm i Tyskland.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!