Fire store eksplosjoner rammet Tripoli

Svært anspent situasjon i Libyas hovedstad da oljetankbil eksploderte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det ble i åtte-tida i morges meldt om fire omfattende eksplosjoner i Tripoli, som inntraff like før klokka åtte norsk tid, og umiddelbart etterpå kunne man se ulmende flammer og tett røyk komme fra området.

- Det er nå en større folkemengde på vei i retning dette området, men det er foreløpig uklart hva eksplosjonene skyldes eller hvem som står bak. Men det virker klart at dette ikke var noe luftangrep, men detonert fra bakken, sa CNNs Nic Robertson direkte fra Tripoli like etter klokka åtte.

Oljetankbil Men eksplosjonene, som skjedde med rundt ti sekunders mellomrom, men alle innen ett minutt, skal ha skjedd da en oljetankbil veltet på siden og fire drivstoffkomponenter eksploderte. Oljetankbilen sto i full brann og førte til at en flom av mennesker samlet seg i nærheten.

Eksplosjonen skjedde i et område sentralt i Tripoli i nærheten av regjeringsbygningene. Rett etterpå var et titalls ambulanser på vei mot stedet.

Mange av Muammar Kadhafis støttespillere samlet seg i nærheten, og skal ha hentet fram plakater av diktatoren da flere internasjonale reportere og TV-team kom til stedet. Ifølge nyhetsbyrået AP ble mange angrepet av Kadhafi-støttespillerne og jaget tilbake til hotellet.

Det var lenge uklart hva som er årsaken til eksplosjonene, men skapte utvilsomt en svært anspent stemning i en by der temperaturen allerede er høy fordi Tripoli er demonstrantenes hovedmål for å få veltet diktatoren Kadhafi.

Krisesituasjon Samtidig ber FN om en masseevakuering av de titusener som er på flukt i og fra Libya. Organisasjonen betegner situasjonen ved landets grenseposter som en krisesituasjon. Generalsekretær Ban Ki-moon erklærer at tusener av liv er i fare.

FN anslår at omkring 75 000 mennesker har flyktet inn i Tunisia, mens ytterligere 40 000 venter på å forlate Kadhafis fallende torturregime.

ANSPENT: Trykket øker for Libyas diktator Muammar Kadhafi. Foto: EPA/Sabri Elmhedwi/Scanpix
ANSPENT: Trykket øker for Libyas diktator Muammar Kadhafi. Foto: EPA/Sabri Elmhedwi/Scanpix Vis mer

Tunisiske grensevakter har avfyrt skudd i lufta grunnet den vanvittige trengselen, og ifølge BBC er desperasjonen voldsom — der folk nærmest blir trampet i hjel mens de kjemper for å unnslippe Libya.

FN har annonsert at de suspenderer Libya fra sitt menneskerettighetsråd. Årsaken er det libyske regimets voldsbruk mot demonstranter. Beslutningen ble tatt i går, uten noen formell votering, etter anbefaling fra FNs råd for menneskerettighetene i Genève.

• Saken oppdateres.

PÅ FLUKT: FN ber om en masseevakuering av de titusener som er på flukt i og fra Libya. Organisasjonen betegner situasjonen ved landets grenseposter som en krisesituasjon. Foto: AFP/Roberto Salomone/Scanpix
PÅ FLUKT: FN ber om en masseevakuering av de titusener som er på flukt i og fra Libya. Organisasjonen betegner situasjonen ved landets grenseposter som en krisesituasjon. Foto: AFP/Roberto Salomone/Scanpix Vis mer