Fire studenter isolert i isødet

Like etter klokka 23 i går landet helikoptermannskapet fra Airlift etter nok et resultatløst søk etter de fire savnede studentene på Svalbard.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

LONGYEARBYEN (Dagbladet): - Ut fra nødpeilesignalene vet vi hvor de er med et par hundre meters margin, men på grunn av den dårlige sikten har vi ikke greid å finne dem. Og vi vet ikke hvilken tilstand de er i, sier toktleder og pilot Trond Berg.

- Vi gir ikke opp, understreker han.

Dagbladet møtte ham og helikoptermannskapene i hangaren i Longyearbyen seint i går kveld bare minutter etter at de hadde landet etter dagens tredje runde med helikoptersøk etter de fire studentene - to norske og to svenske menn i 20-åra.

En time seinere var planen at helikopteret på ny skulle ut til sprekkområdene ved breen Lomosovfonna 130 kilometer nordøst for Longyearbyen.

I livsfare

Ifølge Berg er det håp om at de skal finne studentene, fordi været på Svalbard stadig skifter. Samtidig legger han ikke skjul på at studentene befinner seg i livsfare.

- Været kan være slik i ei uke til. Sånn er det her på Svalbard, sier Trond Berg.

Sikten var i går på 30 meter, og skydekket pakket breområdet tett inn. 15 ganger sveipet Super Puma-en, med 5 1/2 times søkekapasitet om gangen, over området der de fire trolig befinner seg, helt nede i 500 fots høyde. Så langt har tegn til liv uteblitt. Selv da helikopteret greide å lande, var det ingenting å se.

Bekymret

Dagbladet var i går i kontakt med venner av studentene. De uttrykker bekymring for at de ikke har vendt tilbake.

Målet for studentene ved Universitetsstudiene på Svalbard (UNIS) var å nå Newtontoppen, Svalbards høyeste fjell. De fire kjørte opp i området med tre snøscootere.

En av dem jobber deltid som guide for et opplevelsesfirma på Svalbard.

Vanskelig

Det er fullstendig uklart for hjelpemannskapene hvilken tilstand studentene er i.

Det som imidlertid er klart, er at de fire allerede ved 18-tida mandag utløste nødpeilesender. Hvorfor er det bare de fire selv som vet.

Bresprekkene i området er også årsaken til at Sysselmannen kvier seg for å sende bakkemannskaper inn i området. I kombinasjon med dårlig sikt kan et slikt tokt sette hjelperne i livsfare. Bakkemannskaper var imidlertid ute en periode i går på snøscooter, men ble trukket tilbake.

- Det er vanskelig å vite hva som har skjedd. Det kan være alt fra at de har fått problemer med kjøretøyene, eller at en eller flere kan ha havnet i en bresprekk, sier Arild Lyssand ved Sysselmannens kontor.

Studentene var ifølge Sysselmannen godt utstyrt for minst én overnatting i den barske naturen.

Søkte i natta:Pilot Trond Berg og resten av letemannskapene i Super Puma-helikopteret forberedte seg i går kveld på nye søk etter de fire savnede studentene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer