LA FRAM APs: Etter at foreldrene hans ble syke, fikk Ap-leder Jonas Gahr Støre opplevde hvordan eldreomsorgen oppleves fra innsida . I dag la han fram det som skal være Aps sating på eldreomsorg hvis de vinner høstens valg.Foto: Berit Roald / NTB scanpix
LA FRAM APs: Etter at foreldrene hans ble syke, fikk Ap-leder Jonas Gahr Støre opplevde hvordan eldreomsorgen oppleves fra innsida . I dag la han fram det som skal være Aps sating på eldreomsorg hvis de vinner høstens valg.Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer

- Fire tapte år for eldreomsorgen

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener regjeringen ikke har levert på eldreomsorg. I dag la han fram det som skal være Arbeiderpartiets politikk på området de neste fire årene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et sikkert tegn på at det snart er valg, er et politikerne kommer med løfter om en bedre eldreomsorg.

Høyre og Frp har allerede lagt fram sine.

I dag presenterte Ap-leder Jonas Gahr Støre 16 valgløfter for eldreomsorgen, eller «16 satsinger for en trygg og moderne eldreomsorg» som det het på pressekonferansen.

- Jeg mener det er en selvfølge at partiene forteller om hvilken eldrepolitikk de vil satse på. Det er et av våre viktigste samfunnsområder, sier Støre, på spørsmål om dette er noe mer enn bare et valgkamputspill.

- Veivalg

Ifølge Ap-lederen er eldreomsorg et felt som illustrerer at høstens valg er et veivalg.

- Satt på spissen er det snakk om velferd eller skattekutt. Når Arbeiderpartiet er ærlige på at vi vil hente inn en del av de store skattekuttene fra Høyre- og Frp-regjeringen, så er dette et av svarene på hvorfor det er nødvendig, sier han.

- Dette er politikk som kommer til å koste, med kvalitet, flere ansatte, ny teknologi og bedre boliger. Vi er klare til å betale for det. Høyre og Frp har tatt andre valg med sine skattekutt til de med mest fra før, sier Støre.

Han mener regjeringspartiene ikke vil ha råd til å satse tilstrekkelig på eldreomsorgen når eldrebølgen møter oss for fullt.

- Når de vil ha 20-50 milliarder i skattekutt, så er det penger som kunne blitt brukt til andre formål, blant annet eldreomsorg, sier han.

Støre mener det allerede har vært fire år med stillstand.

- Vi har fire tapte år bak oss på dette feltet, sier Støre.

Egenerfaring

- Mener du at det ikke har skjedd noe i eldreomsorgen?

- Eldreomsorgen tikker og går. Det har jeg selv erfart fordi mine foreldre har vært i pleie og omsorg. Men det står ikke igjen en stor satsing etter Frp- og Høyre-regjeringen. Frps forslag om at staten skal overta deler av omsorgen, som skulle være et stort pilotprosjekt, startet med få kommuner og endte med færre. De som forsker på det, sier det egentlig ikke er verdt å forske på. Denne regjeringen står ikke igjen med noen håndfast satsing, bortsett fra at de de siste månedene har sagt at de skal satse på kvalitet og komme med en stortingsmelding neste år, etter valget, sier han.

Milliard til velferdsteknologi

Ap lover å gjennomføre tre reformer for eldreomsorgen om de vinner valget.

De lover 1 milliard kroner over fire år til velferdsteknologi. Det skal være en del av en «bo hjemme-reform» som skal gjøre det mulig for flere eldre å bo hjemme lenger.

I tillegg vil de ha en kvalitetsreform og en aktivitetsreform. Som en del av kvalitetsreformen vil Ap innføre hvilke krav om hvilke kvalitet det skal være på omsorgen i alle norske kommuner.

- Kommunene som leverer for dårlig kvalitet skal identifiseres og få hjelp til forbedringer fra egne innsatsteam, sier Støre.

Kjærlighetsgaranti og studentboliger ved sykehjem

Støre vil også innføre en kjærlighetsgaranti og tilby studenter rimelige hybler i tilknyttet sykehjem og eldreboliger mot å delta i sosiale aktiviteter med beboerne.

- Vi vil innføre en kjærlighetsgaranti for å sikre at ektepar og samboere kan få bo sammen på sykehjem. Eldre som har delt lange liv, skal ha rett til å bo sammen også når de blir gamle og må flytte på institusjon, sier Støre, som forteller at han selv opplevde dette, da hans foreldre skulle på et sykehjemsopphold og det var usikkert om de fikk bo sammen.

– Det ga en utrygghet i livene deres som jeg mener eldre skal få slippe, sier han.

Å tilby rimelige studentboliger til studenter i tilknytning til sykehjem og omsorgsboliger skal i første omgang være et prøveprosjekt etter modell fra Nederland.

- Det kan være en vinn-vinn situasjon. Premisset er at det ikke skal gå på bekostning av bemanningen ellers.

Eldresatsingen skal finansieres gjennom styrket kommuneøkonomi. Ifølge Støre vil kommunene vil få 2–3 milliarder kroner mer å rutte med neste år dersom Ap kommer til makten.