Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fire terrordømt i Tyskland

- Hadde de utført planene sine, hadde det resultert i et voldsomt blodbad.

TERRORDØMT: Fritz Gelowicz , Adem Yilmaz, Daniel Schneider og Attila Selek ble i dag dømt i retten.
TERRORDØMT: Fritz Gelowicz , Adem Yilmaz, Daniel Schneider og Attila Selek ble i dag dømt i retten. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): To tyskere og to tyrkere ble i dag dømt etter at tyske myndigheter klarte å forhindre terrorangrep de ville utføre mot amerikanske områder og borgere i Tyskland. De fire må sone fengselsstraffer fra fem til 12 år, ifølge BBC.

Ifølge dommeren, Ottmar Breidling, drømte de fire om et nytt 11. september ved å drepe amerikanske borgere og soldater i Tyskland.

- Hadde de tiltalte utført planene sine, hadde det resultert i et voldsomt blodbad med hovedsakelig amerikanske militære ofre, men også blant sivile, sa dommeren.

Ville angripe flybaseIfølge tiltalen opererte de som den tyske avdelingen av den al-Qaida-tilknyttede gruppen som kaller seg «den islamistiske unionen for hellig krig», og hadde blant annet den amerikanske Ramstein-flybasen som mål.

Tyskerne Fritz Gelowicz (30) og Daniel Schneider (24), som har konvertert til islam, ble dømt til 12 års fengsel, mens tyrkeren Adem Yilmaz (31) fikk 11 år og tysk-tyrkeren Atilla Selek (25) fem år. De tre førstnevnte ble dømt for å være medlem av en terroristorganisasjon, mens 25-åringen ble dømt for å støtte en terroristorganisasjon.

Alle fire ble også dømt for å lage eksplosiver og konspirere til å begå mord.

I løpet av rettssaken, som varte i 10 uker, tilsto de, og viste ingen reaksjoner da dommen ble lest opp, ifølge nyhetsbyrået Associated Press.

Ville påvirke parlamentetIfølge dommen hadde de ikke bare som mål å angripe amerikanere, men også å påvirke en avstemning i det tyske parlamentet i 2007 rundt Tysklands engasjement i Afghanistan. Av den grunn ble de fire også funnet skyldig i å prøve å tvinge parlamentet til en avgjørelse.

Terroristorganisasjonen sto, ifølge amerikanske myndigheter, bak planlagte bombeangrep utenfor amerikanske og israelske ambassader i 2004 i Usbekistans hovedstad, Tasjkent. Organisasjonens medlemmer skal også ha blitt trent på eksplosiver av al-Qaida-instruktører.

Gruppen er tilknyttet Osama bin Laden og Taliban-lederen Mullah Omar, ifølge amerikansk UD.

- Elementære kunnskaperIfølge tyske myndigheter hadde grupperingen 730 kilo høykonsentrert hydrogenperoksid, som kunne bli blandet med andre stoffer til å lage noe tilsvarende som 550 kilo dynamitt.

Retten mener de konverterte tyskerne bare hadde elementær kunnskaper om troen, men var likevel villig til å tjene som en drapsengel for islam.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!