TILTALT: Tidliger konsernsjef Thorleif Enger i Yara er sammen med tre andre tidligere ledere er tiltalt for korrupsjon i Yara-saken. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX.
TILTALT: Tidliger konsernsjef Thorleif Enger i Yara er sammen med tre andre tidligere ledere er tiltalt for korrupsjon i Yara-saken. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX.Vis mer

Fire tidligere ledere tiltalt i Yara-saken

Thorleif Enger, Tor Holba, Daniel Clauw og Kendrick Wallace er tiltalt for korrupsjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):  Økokrim har tatt ut tiltale mot fire personer i Yara International ASAs tidligere toppledelse for grov korrupsjon.

De fire er ifølge Økokrim: Thorleif Enger, Tor Holba, Daniel Clauw og Kendrick Wallace. Ingen av de fire erkjenner ifølge deres advokater straffskyld.

Alle fire er tiltalt for korrupsjonsforholdet i Libya. Tre av dem - Wallace, Clauw og Enger - er også tiltalt for korrupsjonsforholdet i India. Disse personene satt i toppledelsen i Yara.

Onsdag 15. januar ble konsernet ilagt et forelegg på 295 millioner kroner av Økokrim, for grov korrupsjon i Libya, India og Russland. Yara erkjente straffskyld og godtok straffen. Samme dag ble det kjent at Thorleif Enger var tiltalt. Tidligere i dag ble det klart at direktør Tor Holba er tiltalt. Nå er to ytterligere personer tiltalt.

- Godkjente utbetaling til Khadafi-regimet Ifølge Økokrims tiltale ga de to nordmennene Enger og Holba sin tilslutning til utbetaling av fem millioner dollar til Mohamed Ghanem, sønn av oljeminister i diktatoren Khadafis regime, Shukri Ghanem. Dette skal ha skjedd i 2007.

Enger skal ha gitt tilslutning til utbetalingen i India.

Tor Holba satt i konsernledelsen 2004-2012, blant annet som prosjekteier for forhandlingene i Libya. Han har hatt status som siktet i saken siden mai 2012. Han har fratrådt konsernledelsen, men er fortsatt ansatt i selskapet. Tor Holba, som nå er tiltalt, har siden mai 2012 hatt status som siktet i saken.Kendrick Wallace var Yaras juridiske direktør og satt i konsernledelsen 2004-2008. Daniel Clauw var driftssjef og visekonsernsjef fra 2004 til høsten 2006, og tilknyttet som konsulent fram til 2007. Thorleif Enger var konsernsjef fra 2004 til 2008.

Enger er bosatt i Oslo, Holba i Brasil, Clauw i Frankrike og Wallace i USA.

- Alvorlig sak - For Yara som selskap har dette hele tiden vært en alvorlig sak, og tiltalene understreker dette alvoret. Samtidig er jeg tilfreds med at Hallgeir Storvik er utenfor mistanke, sier konsernsjef Jørgen Ole Haslestad i en pressemelding.

Yara ønsker å understreke at alle de involverte i saken er uskyldige inntil en eventuell rettskraftig dom foreligger.

- Full tillit I går, torsdag 16. januar uttalte næringsminister Monica Mæland at hun har full tillit til Yara-ledelsen i saken, og ikke vil skifte ut toppledelsen i det delstatlige selskapet. Nå vurderer hun om hun skal be om innsyn i Yaras interne granskningsrapport.

Den sveitsiske forretningsmannen Andreas Zivy i selskapet Nitrochem Distribution, ble brukt som mellommann for å forskuttere utbetalingen fra Yara i 2007. Han sier til Dagbladet at han er ekstremt rasende på Yara.

TILTALT: Direktør i Yara, Tor Holba er i dag tiltalt for korrupsjon i Yara-saken. Foto: Yara.
TILTALT: Direktør i Yara, Tor Holba er i dag tiltalt for korrupsjon i Yara-saken. Foto: Yara. Vis mer