SJEF: President Donald Trump ga FBI-sjef James Comey sparken i går. USA-ekspert og forsker sier man ikke kan utelukke at republikanerne kan vende ham ryggen. Foto: AP / NTB Scanpix
SJEF: President Donald Trump ga FBI-sjef James Comey sparken i går. USA-ekspert og forsker sier man ikke kan utelukke at republikanerne kan vende ham ryggen. Foto: AP / NTB ScanpixVis mer

Fire topper har fått sparken på fire måneder. Fortsetter det sånn, kan republikanerne vende ham ryggen

Det mener forsker og USA-ekspert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går sparket president Donald Trump FBI-sjef James Comey. Dette er det fjerde toppnavnet i det amerikanske ledersjiktet som har fått sparken av Trump, etter at han ble innsatt som president 20. januar i år.

Etter Trumps sparking av FBI-sjefen kom seint i går kveld, har flere demokrater koblet oppsigelsen med tidligere president Richard Nixons håndtering av Watergate-skandalen.

Frykt for sannheten

Alf Tomas Tønnessen, førsteamanuensis ved Høgskolen i Volda, mener koblingen kan være riktig.

- Da Nixon ga juristen Archibald Cox sparken i 1973, var det i frykt for at sannheten ville komme fram. Det kan være noe av det samme i dette tilfellet. Om kort tid skulle Comey vitne i etterretningskomiteen i Senatet, sier Tønnessen, og tror det er neppe tilfeldig at han har fått sparken nå.

I oppsigelsesbrevet viser Trump til FBIs gransking av saken om Hillary Clintons epostserver. Men kritiske røster mener oppsigelsestidspunktet neppe er tilfeldig – Comey fikk nemlig sparken mens FBI er i gang med å granske Russlands rolle i det amerikanske presidentvalget. Det er sistnevnte han skal vitne om.

I Watergate-saken ble juristen Archibald Cox, spesialetterforsker under saken, oppsagt på direkte ordre fra president Nixon i 1973.

President Nixon benektet enhver befatning med den ømtålige saken, og avviste påstandene om at han hadde forsøkt å tildekke sin egen rolle i den. Mindre enn ti måneder senere måtte Nixon forlate presidentembetet som følge av Watergate-skandalen.

Etterforskning

VITNET: Sally Yates vitnet i Russland-etterforskningen, selv om hun ikke lenger er justisminister. Foto: Reuters / NTB Scanpix
VITNET: Sally Yates vitnet i Russland-etterforskningen, selv om hun ikke lenger er justisminister. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Siden Trump ble president i januar, har fire personer, i tillegg til James Comey, fått sparken.

  • Fungerende justisminister Sally Yates fikk sparken 31. januar. Hun mistet jobben tidligere enn planlagt fordi hun ikke ville forsvare Trumps innreisenekt. Yates ble utnevnt av Obama-administrasjonen og fungerte som minister i påvente av at Jeff Sessions ble godkjent av Kongressen
  • Statsadvokaten i Manhatten, Preet Bharara, fikk sparken 11. mars. I tillegg ble 45 andre juridiske tjenestemenn bedt om å si opp jobben, ettersom de satt igjen fra Obama-administrasjonen. Bharara fikk beskjed om å gå, men nektet. Senere fikk han sparken.
  • Tidligere sikkerhetsrådgiver Michael Flynn fikk sparken 14. februar. Han fikk sparken for å ha villedet visepresident Mike Pence om sine samtaler med den russiske ambassadøren Sergej Kislyak og fordi de i virkeligheten var langt mer problematiske enn det Pence hadde fått vite.

USA-ekspert Tønnessen tror at James Comey likevel kan bli kalt inn som vitne i etterforskningen, selv om han nå ikke er FBI-sjef lenger.

FBI-DIREKTØR SPARKET: CNNs kommentatorer synes det er helt latterlig at Trump begrunner oppsigelsen av FBI-direktør James Comey med hendelsene i forbindelse med etterforskningen av Hillary Clintons e-post-bruk. Video: CNN Vis mer

For et par dager siden vitnet tidligere justisminister Sally Yates om Russland-saken. Hun fortalte Det hvite hus om Mike Flynns samtaler med den russiske ambassadøren.

Støtte?

Kun én gang tidligere har en FBI-sjef fått sparken. Det var da Bill Clinton sparket William Sessions i 1993.

Sessions fikk sparken på grunn av pengerot, fordi han blandet private interesser og offentlige midler.

Tønnessen ved Høgskolen i Volda tror at dersom flere ting skjer, kan republikanerne vende ham ryggen.

- Det er vanskelig å vite hva som vil skje framover, og når republikanerne begynner å ta avstand fra Trump. Da Nixon gikk av som president, var det republikanerne selv som oppfordret han til å trekke seg. Det er for tidlig å si for Trumps del, men vi skal ikke utelukke at det samme skjer, sier Alf Tomas Tønnessen, og legger til at han tror det vil komme flere reaksjoner på Trumps sparking av FBI-sjefen.