Erna Solberg tilbake på jobb:

Fire uker på å løse bomkrisen

Erna Solberg tok helt fri fra bomfeiden i regjeringen i sommer, men nå krangler partnerne hennes så busta fyker igjen. Frp's bompengegeneral kaller nå KrF- og Venstre-topper for oppblåste og kjepphøye brushaner.

SEIER: Erna Solberg ledet laget sitt til seier på Ekebergsletta i kjendiskampen. Nå venter tøffe kamper i regjeringen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SEIER: Erna Solberg ledet laget sitt til seier på Ekebergsletta i kjendiskampen. Nå venter tøffe kamper i regjeringen. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

EKEBERGSLETTA (Dagbladet): Lagleder Erna Solberg innkasserte høstens første seier da hun vant kjendiskampen på Norway Cup 2–1 – med KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad på det tapende laget.

I regjeringssamarbeidet starter nå arbeidet for alvor med at ingen skal havne på taperlaget når Fremskrittspartiet skal få nye seire i den betente bompengesaken.

Det var en ordknapp statsminister Dagbladet møtte i etterkant av fotballseieren.

– Har det vært mange telefoner om bompenger i sommer?

Fire uker på å løse bomkrisen

– Nei, ingenting. Jeg har ikke tenkt til å gi noen løypemeldinger om bompenger, det er en sak vi jobber med og som vi skal finne løsninger på, sa Erna Solberg, og avviste å kommentere om bypakkene er en del av forhandlingene i regjeringen.

Bypakkene

Den klare forventningen i Frp er at det må skje endringer i bypakkene, der bilistene betaler bompenger for å finansiere kollektiv- og sykkelveiutbygging. Og det må skje i god tid før valget.

28. og 29. august er det budsjettkonferanse i regjeringen og 9. september er det som kjent valg, det vil si at tiden renner fort for regjeringssamarbeidet.

Men endringer i bypakkene ble blankt avvist av KrFs parlamentariske leder Hans Fredrik Grøvan og Venstres parlamentariske nestleder Abid Raja i Dagbladet i går.

Raja og Grøvan er ingen hvem som helst i samferdselspolitikken i Norge, de forhandlet fram dagens Nasjonal transportplan med daværende samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen.

- Oppblåste brushaner

Raja og Grøvans uttalelser får det til å ta full fyr hos Frp's bompengegeneral Frank Sve.

– Raja og Grøvan bråker fælt, men jeg legger overhodet ikke vekt på det, sier Sve, som er fylkesleder i Møre og Romsdal og en av arkitektene da Frp's ekstraordinære landsstyremøte meislet ut partiets bompengekrav før sommeren.

RAJA OG GRØVAN: Abid Raja og Hans Petter Grøvan er noen oppblåste og kjepphøye brushaner, ifølge Frp's bompengegeneral Frank Sve. Foto: Arjan Haverkamp
RAJA OG GRØVAN: Abid Raja og Hans Petter Grøvan er noen oppblåste og kjepphøye brushaner, ifølge Frp's bompengegeneral Frank Sve. Foto: Arjan Haverkamp Vis mer

– Det er godt kjent at de ønsker å teppelegge Norge med bompenger og bypakker, men når selv Erna Solberg sier at den totale belastningen er blitt for høy, er det ikke grunn til annet enn å trekke på smilebåndet av de to brushanene, mener Sve.

– Grøvan og Raja snakker vel for flere i sine partier enn seg selv?

– Det er merkelig at de er så kjepphøye og oppblåste at de ikke skal kunne diskutere viktige saker med oss. Til sammen er de to partiene mindre enn Frp. Raja og Grøvan må jekke seg ned tjue hakk og la regjeringsmedlemmene ta seg av forhandlinger. Heldigvis er det ikke de to som sitter i regjering, framholder Sve.

Regjeringen i spill

Stemningen i Frp ble også uttrykt av stortingspolitiker Erlend Wiborg (Frp) som i Høyre-podkasten Stortingsrestauranten i forrige uke anslo at det er 50 prosent sjanse for at partiet forlater regjeringen denne høsten.

Erna Solberg trekker fram at Frp nettopp har fått store gjennomslag i samferdselspolitikken.

– Kjenner du på noe alvor når framtredende Frp-politikere snakker om at det er 50–50 på om Frp går ut av regjering?

– Vi har et regjeringssamarbeid som jeg mener først og fremst er der for at vi skal skape gode løsninger for Norge. Jeg tror Frp har vært veldig fornøyd med at vi har satset så mye på samferdsel. Det har vi blant annet gjort fordi det har vært en egenbetaling, sier Erna Solberg om uroen.

Når partilederne i regjering har forhandlet fram en løsning på bompengekrisen, skal resultatet legges fram for Frp's landsstyre. Vender partiets øverste organ mellom landsmøtene tommelen ned, kan partiet konkludere med at opposisjon er beste alternativ.

Skjebnemøte

Frank Sve forutsetter at landsstyret vil møtes fysisk når forhandlingene om Frp's bompengekrav er avsluttet, og sier at det ikke er tvil om at dette vil skje i god tid før valgkampen starter for alvor.

Bompengegeneralen har tidligere uttalt at det kan være aktuelt å gå ut av regjering dersom Frp ikke får innløst en klar bompengeseier. Nå sier han følgende:

– Bestillingen fra folket er at vi skal ha en borgerlig regjering. Men Frp sitter ikke i regjering bare for å sitte der. Så om de to brushanene skal få viljen sin og bare diktere oss, da har vi ikke noe i regjering å gjøre. Dette er et samspill med aktører av ulik størrelse. Og gjennomslaget skal selvfølgelig gjenspeiles av størrelsen. Det er åpenbart at vi skal ha større innflytelse enn Venstre og KrF, sier Sve.

Dagbladet tenkte å spørre Erna Solberg om hun kan fortsette som statsminister for en regjering på tre partier, hvis Frp skulle gå ut. Vi rakk ikke å stille hele spørsmålet, før statsministeren avbrøt.

– Sånne hvis-spørsmål svarer jeg ikke på.