Fire ukers varetekt

Erling Havnå ble ikke trodd av Stavanger tingrett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER/ARENDAL/OSLO (Dagbladet): 46-åringen fra Arendal ble tirsdag siktet for dødsranet i Stavanger. Tingretten valgte i ettermiddag å varetektsfengsle ham i fire uker. Den tidligere EM-mesteren i kickboksing benekter enhver kjennskap til ranet, og påkjærte både fengslinga og at forsvarerne ikke får fullt innsyn i politidokumentene.

- Gulating lagmannsrett skal vurdere begge kjennelsene, sier Havnås forsvarer Joakim Ronold til NTB.

Politiinspektør Ingrid Tjørhom ba om lukkede dører av fare for bevisforspillelse. Dommerfullmektig Tove Idsø ga medhold i dette og i kravet om referatforbud fra rettsmøtet.

Begynt å prate

Havnås som må sitte i isolasjon, med brev- og besøksforbud, har forløpig valgt å ikke snakke med politiet.

- Vi vil forsøke å få et forhør snart, sier politiinspektør Karsten Monsen i Rogaland politidistrikt til NTB.

De åtte ranssiktede har alle holdt tett inntil nylig. For kort tid siden valgte den tidligere eieren av SpyShop i Oslo å gi en forklaring. Onsdag var også den 29 år gamle nåværende eieren villig til å gi en forklaring.

- Men disse to er ikke mistenkt for å ha vært med på selve ranshandlingen, påpeker Monsen.

Norges beste kickbokser

Erling Havnå er bror til den avdøde proffbokseren Magne Havnå, og har i mange år hatt en framtredende rolle i kampsportmiljøet i Norge. Han har blant annet NM-gull, EM-gull og VM-sølv i kickboksing, og han er landets høyeste graderte kickbokser.

Under NM i Arendal i april, helga før dødsranet, fikk han en hederspris for sin årelange innsats for sporten.

Havnå-familien i Arendal rammes med dette av et nytt sjokk. Natt til 29. mai omkom Erling Havnås bror, Magne, i ei båtulykke.

Den tidligere proffbokseren ble kastet ut av båten da styremekanismen til påhengsmotoren plutselig sviktet. Kona ble hengende etter båten i buksebeinet, og ble reddet av årvåkne vitner etter minst ti minutter i det iskalde vannet. Hun var sterkt forkommen, men berget livet.

Koblet til Halimi

Erling Havnå ble pågrepet på en pub i Oslo sentrum klokka 16.10 tirsdag. Sivilt politi hadde da i flere dager spanet på 46-åringen. Han var alene, og pågripelsen skjedde uten dramatikk.

Bakgrunnen for siktelsen er blant annet hans forbindelse til ransetterlyste Ridvan Halimi.

Havnå er tidligere ikke straffedømt for liknende forhold, men politiet mener de gjennom flere titalls avhør av personer tilknyttet ransmiljøet har klart å koble Havnå til minst én av de ransetterlyste.

Havnå jobbet en stund på en barnevernsinstitusjon, og her ble han kjent med en nå 24 år gammel mann som bodde en stund hjemme hos ham. Denne 24-åringen er en kamerat av ransetterlyste Ridvan Halimi, og er et kjent navn for politiet.

DNA-koblet

Kriminalteknikerne sikret seg flere DNA-profiler fra forskjellige biler som ble brukt i dødsranet. Fire av dem som tidligere er siktet for dødsranet, er DNA-koblet til ranshandlingen.

Umiddelbart etter pågripelsen i går ettermiddag sikret etterforskerne seg DNA-prøve med munnpensel fra Erling Havnå. Denne prøven ble i går sammenliknet med ukjente DNA-profiler funnet i blant annet utbrente biler. Dagbladet får bekreftet at politiet mener de nå har funnet kickbokserens biologiske spor i Stavanger, og de er sikre på at de kan knytte ham til ranshandlingen.

-  Jeg vil ikke kommentere detaljer i etterforskningen. Vi har siktet ham for å ha vært med på selve ranet, og da sier det seg selv at han må ha vært i Stavanger ransdagen, sier politiadvokat Karsten Monsen ved Rogaland politidistrikt.

Erling Havnå ble ikke avhørt i går. Hans forsvarer, advokat Joakim Ronold, sier at 46-åringen nekter for å ha noe med ranet å gjøre.

-  På meg virker han svært sliten, lei seg, trøtt og oppskjørtet. Han er svært medtatt etter natta på glattcelle. Han nekter for å ha deltatt i ranet, sier Ronold til Dagbladet. Advokaten visste seint i går kveld ikke bakgrunnen for ranssiktelsen, og han har brukt lang tid på å forklare ranssiktede hva som kommer til å skje videre.

-  Dette er ukjent for ham, og derfor måtte jeg forklare hva som kommer til å skje, sier advokaten.

Ransaket huset

Klokka 13.30 i dag vil politiet be Stavanger tingrett om å varetektsfengsle 46-åringen med restriksjoner i fire uker.

Det innebærer full isolasjon og besøksforbud.

Politiadvokat Karsten Monsen avviser at politiet tror Havnå var tilrettelegger eller en perifer aktør under ranet.

I går formiddag startet politiet også ransaking av ranssiktedes hus.

-  Det har vært mye fokus på den såkalte «harde ranskjernen», men i dette tilfellet sikter vi en person utenfor denne kjernen, sier Monsen.

Dagbladets kilder understreker imidlertid at Havnå skal kjenne enkelte i det såkalte ransmiljøet. Selv om han ikke tidligere er dømt for liknende handlinger, er han et kjent navn for politiets etterforskere, som i lang tid har kartlagt kampsportmiljøet.

I alt 11 personer er nå siktet for ranet i Stavanger, der operativ uteleder Arne Sigve Klungland ble drept. Ranerne fikk med seg vel 60 millioner kroner, og dermed er NOKAS-ranet norgeshistoriens største. Fortsatt er verken David Aleksander Toska, Ridvan Halimi eller Josuf Hani pågrepet. Selve ransmiljøet i hovedstaden består av vel 30 personer.

  • Politiet har brukt enorme ressurser på å etterforske ranet på Norsk Kontantservice. Materialet de har samlet inn utgjør nå 4-5 meter med ringpermer.
KICKBOKSER: Under NM i Arendal i april fikk Erling Havnå hederspris for sin årelange innsats for kickboksing. Nå er han siktet for dødsranet i Stavanger. 46-åringen nekter for å ha noe med ranet å gjøre.
RANSAKING: I går formiddag startet politiet ransakingen av Erling Havnås bolig.
STRENG SIKKERHET: Politiet tok ingen sjanser da ransmistenkte Erling Havnå ble fraktet til fengslingsmøtet i Tinghuset i Stavanger.
<B>ETTERFORSKNINGS-MATERIALE:</B> Politiinspektør Ingrid Tjørhom fikk hjelp for å få inn alle dokumentene i saken i forbindelse med fengslingsmøtet.
<B>BEVISJAKT: Polititjenestemenn undersøkte huset til Erling Havnå i Arendal torsdag.