Vladimir Putin:

Fire ukrainske regioner erklært russiske

Russlands president sa samtidig at myndighetene i Kyiv må akseptere at Russland har innlemmet regionene i den russiske føderasjonen.

LIVE: Dagbladet TV gir deg siste nytt om Russlands invasjon av Ukraina. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Klokka 14 startet seremonien der Russlands president Vladimir Putin seremonien offisielt vil hevde at Donetsk, Luhansk, Kherson og Zaporizjzja er innlemmet i Russland.

- Folk har tatt et valg. Jeg er sikker på at de fire nye medlemmene av Russland blir tatt godt imot, fordi det er folkets valg, sier Putin.

TALER: Russland president Vladimir Putin. Foto: Gavriil GRIGOROV / SPUTNIK / AFP / NTB
TALER: Russland president Vladimir Putin. Foto: Gavriil GRIGOROV / SPUTNIK / AFP / NTB Vis mer

Den russiske eliten er samlet i seremonien, og blant andre utenriksminister Sergej Lavrov og forsvarsminister Sergei Shoigu er til stede. Putins tale blir møtt med stor applaus fra menneskene i salen.

- Det er dermed fire nye regioner av Russland, sier han videre.

Han benytter også anledningen til å takke de som har bidratt i operasjonen.

- De som har falt i den militære spesialoperasjonen er helter av det store Russland, sier Putin.

- Med alle midler

Presidenten sier at Russland vil forsvare sitt land «med alle midler».

- Vi vil jobbe med å øke sikkerheten i de nye regionene. Våre brødre og søstre i Ukraina er del av ett folk, sier han.

Putin sier at han mener folk ble «revet fra sitt moderland» da Sovjetunionen ble oppløst.

- Russand søker ikke å ta tilbake Sovjetunionen, sier han.

SEREMONI: Den russiske eliten er samlet i seremonien, og blant andre utenriksminister Sergej Lavrov og forsvarsminister Sergei Shoigu er til stede. Foto: Skjermdump
SEREMONI: Den russiske eliten er samlet i seremonien, og blant andre utenriksminister Sergej Lavrov og forsvarsminister Sergei Shoigu er til stede. Foto: Skjermdump Vis mer

- Hybridkrig

Videre sier Putin at Vesten fortsetter å se etter muligheter for å gjøre Russland svakere.

- Vesten har bestemt at hele verden skal holde ut med deres diktatur, etter at Sovjetunionen ble oppløst. Vesten leder en hybridkrig mot oss. Vår utvikling og kultur er en trussel mot Vesten. Vesten trenger ikke Russland, men vi trenger Russland, sier han og legger til at Russland vil beskytte både sine verdier og sitt moderland.

Han sier at mange avtaler med Vesten har blitt brutt.

- Vesten har ingen moralsk rett til å snakke om demokrati. Vestlig elite er som den alltid har vært - de er kolonister, sier Putin, og hevder at vestlige land har et ønske om ubegrenset makt.

- De vil ikke ha se på oss som et fritt samfunn, men som underkastede tjenere. Derfor prøver de seg. Selve kulturen vår er en fare for dem. Vår utvikling, vår velferd er en trussel mot dem. De vil ikke ha Russland, sier han.

Putin stiller også spørsmål ved kornleveransene fra Ukraina.

- Hva skjer med kornet fra Ukraina, hvor går det hen? Det går ikke til de som trenger det, men blir sendt til europeiske land. De er kun 5 prosent som gikk til de som trenger det. Dette var nok et eksempel på løgn, hevder han.

- USA skapte presedens

Ifølge AFP sier Putin at Vestens ønske er å gjøre Russland til en koloni.

Han kommenterer også bruken av atomvåpen, og trekker fram at USA er det eneste landet som har brukt dette, da de slapp to atombomber over Japan.

- USA skapte presedens da de brukte atomvåpen, sier Putin.

Feiring

Det er duket til en feiring på den røde plass i Moskva i dag, der det er satt opp en scene, store videoskjermer, samt plakater med påskriften: «Donestsk, Luhansk, Zaporizhzhia, Kherson - Russland».

Området har vært stengt for besøkende og turister i forbindelse med forberedelsene.

Det er også planlagt en popkonsert på Den røde plass, melder Sky News.

Førdømmes

DEN RØDE PLASS: På plakater hengt opp på Moskvas røde plass står det skrevet: «Donestsk, Luhansk, Zaporizhzhia, Kherson - Russland». Foto: Evgenia Novozhenina/Reuters/NTB
DEN RØDE PLASS: På plakater hengt opp på Moskvas røde plass står det skrevet: «Donestsk, Luhansk, Zaporizhzhia, Kherson - Russland». Foto: Evgenia Novozhenina/Reuters/NTB Vis mer

Tidligere fredag sa russiske myndigheter at de vil anse angrep på de annekterte områdene i Ukraina som angrep på Russland.

I de aktuelle regionene er det holdt såkalte folkeavstemninger om innlemmelse i Russland. Det oppgis som årsak til at Russland går til annektering.

- Kyiv har truet de som deltok i disse folkeavstemningene med undertrykkelse. Vi ber om at Kyiv straks stanser sin militære aktivitet og returnerer til forhandlingsbordet. Vi er klare til å snakke, sier Putin i sin tale.

- Kyiv burde respektere folkets vilje, fortsetter han.

Folkeavstemninger om innlemmelse i Russland regnes av internasjonale observatører for å ha vært verken frie eller rettferdige. Norge og en rekke andre land har fordømt avstemningene og sagt at de ikke vil anerkjenne resultatet.

- Tydeliggjør alt

Få timer før seremonien var det fortsatt uklart om Russland vil annektere alt eller deler av territoriet til de ukrainske fylkene Kherson og Zaporizjzja.

- Folkerepublikkene Donetsk og Luhansk anerkjennes av Russland etter 2014-grensene. Når det gjelder Kherson- og Zaporizjzja-regionenes grenser, må jeg få tydeliggjort dette. Vi tydeliggjør alt i dag, sa Kremls talsmann Dmitrij Peskov fredag, ifølge det statlige russiske nyhetsbyrået Tass.

Russland har støttet opp under de såkalte folkerepublikkene Donetsk og Luhansk siden 2014, og anerkjente dem som selvstendige stater. Det ble holdt såkalte folkeavstemninger her og i de okkuperte delene av fylkene Kherson og Zaporizjzja i Ukraina fra 23. til 27. september.

I løpet av den siste uka har verdensledere én etter én fordømt Russlands planer og advart om konsekvensene. Det er imidlertid uklart hva som faktisk vil være konsekvensene når Russland annekterer.

- Kan påberope «selvforsvar»

I forkant av seremonien beskrev forsker ved Sjøkrigsskolen, Ståle Ulriksen, det som at krigen skifter gir, og at Putin legger opp til å kunne mobilisere kraftigere ved å påberobe seg «selvforsvar».

- De vil anse de fire ukrainske fylkene som russiske. Ukrainas forsøk på å ta disse tilbake kan da defineres som et angrep på Russland. Da er det plutselig et annet lovverk som slår inn, sa han.

- Han kan ta i bruk mye kraftigere virkemidler, som mye tyngre bombing fra fly enn det som hittil er gjort, men sannsynligheten for bruk av atomvåpen øker også, forklarte Ulriksen videre.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer