- Fire unge menn som alle i bygda kjenner

Fem personer mistet livet i Eiksundtunnelen i går. Fire av dem er fra Ørsta.

FEM OMKOMMET:  Fem personer mistet livet i trafikkulykken i Eiksundtunnelen søndag kveld. De omkomne ble fraktet ut av tunnelen i natt. Foto: Svein Ove Ekornesvåg
FEM OMKOMMET: Fem personer mistet livet i trafikkulykken i Eiksundtunnelen søndag kveld. De omkomne ble fraktet ut av tunnelen i natt. Foto: Svein Ove Ekornesvåg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| ØRSTA/OSLO (Dagbladet.no): Sunnmørskommunen Ørsta våkner opp til en tung dag.

Fire av de fem som omkom i dødsulykken i Eiksundtunnelen i går kveld kom fra den lille bygda.

- Det er fire unge menn som alle kjenner og vet hvem er her i kommunen. Personlig kjenner jeg familiene til alle de fire. Dette er en stor tragedie som rammer svært mange mennesker, sier ordfører Gudny Fagerhol (Ap) til Dagbladet.no.

Hun er en del av kriseberedskapsgruppen som kommunen har opprettet i etterkant av ulykken.

- Vi skal nå først og fremst slå ring rundt de pårørende. Vi skal også gi dem informasjon, ikke minst korrekt informasjon, sier Fagerhol.

RØYK: Røyken veltet ut av tunnelen da bilene startet å brenne etter ulykken. Foto: Peder Heimland
RØYK: Røyken veltet ut av tunnelen da bilene startet å brenne etter ulykken. Foto: Peder Heimland Vis mer

Kollisjon og brann
Dødsulykken i det som er verdens dypeste undersjøiske tunnel ble meldt til politiet klokken 21.12 i går. To kjøretøy var involvert og startet å brenne etter kollisjonen. Et av kjøretøyene oppgis å være helt utbrent - ingen av dem som satt i bilene overlevde.

Søndag kveld og natt til mandag har beredskapsgruppa arbeidet oppsøkende og vært hjemme hos de berørte familiene. I morgen åpner de kulturhuset i Ørsta.

- Det er nok en del som våkner opp til et sjokk mandag morgen. Klokken 12 åpner vi derfor kulturhuset for bygdas ungdom og andre i kommunen som har behov for å samles. Her vil også lensmann Guttorm Hagen være tilstede for å gi informasjon om ulykken, opplyser ordføreren.

Skrev brev
Eiksundtunnelen ble åpnet 23. februar i fjor og er 287 meter under havets overflate på det dypeste. Den er 7.765 meter lang og dermed også en av Norges lengste tunneler.

- STOR TRAGEDIE:  Ordfører i Ørsta Gudny Fagerhol kjenner personlig familiene til alle de fire fra bygda som har mistet livet. Foto: Fridgeir Walderhaug
- STOR TRAGEDIE: Ordfører i Ørsta Gudny Fagerhol kjenner personlig familiene til alle de fire fra bygda som har mistet livet. Foto: Fridgeir Walderhaug Vis mer

Eiksundtunnelen forbinder kommunene Ulstein og Ørsta, og er ifølge NTB en topp moderne tunnel med 68 nødstasjoner med telefoner som varsler veitrafikksentralen så snart noen løfter av røret. Ulykken skjedde på Ulsteinsiden av tunnelens dypeste punkt.

Fotograf Peder Heimland fortalte Dagbladet.no i går det har veltet røyk ut av tunnelen på begge sidene. Årsaken til ulykken er foreløpig ikke klarlagt.

Gudny Fagerhol forteller at hun var i kontakt med Statens vegvesen angående trafikksituasjonen i tunnelen kort tid etter åpningen.

- I et brev til Statens vegvesen ba jeg om tiltakt som for eksempel fotoboks for å dempe farten i tunnelen. Svaret derfra var at de foreløpige undersøkelsen viste at det faktisk var ganske pen kjøring i tunnelsystemet, så de mente at det ikke var grunn til noen bekymring. Jeg vurderer nå å høre med vegvesenet om de vil revurdere, sier ordføreren.

Hun understreker at hun ikke vet om det er høy fart som er årsaken til denne ulykken.

HOLDER MØTE:  Lensmann Guttorm Hagen vil være til stede på kulturhuset i Ørsta i morgen. MMS-foto: Fridgeir Walderhaug
HOLDER MØTE: Lensmann Guttorm Hagen vil være til stede på kulturhuset i Ørsta i morgen. MMS-foto: Fridgeir Walderhaug Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer