Fire utvalg skal utrede sjøkabel

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen setter ned fire uavhengige utvalg.

UTREDER PÅ NYTT: Kraftlinjemotstanderne har fått gjennomslag for at utenlandske eksperter skal utrede sjøkabel i Hardanger. Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen setter ned fire utvalg. Foto: Erlend Aas / Scanpix
UTREDER PÅ NYTT: Kraftlinjemotstanderne har fått gjennomslag for at utenlandske eksperter skal utrede sjøkabel i Hardanger. Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen setter ned fire utvalg. Foto: Erlend Aas / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Kabelmotstanderne har vunnet en delseier i mastesaken i Hardanger. I dag satte olje- og energiminister Terje Riis-Johansen ned fire uavhengige utvalg som skal gjennomgå sjøkabelalternativet i Hardanger på nytt. Utvalgene ledes av utenlandske eksperter.

- Utvalgene vil sikre en fornyet, uavhengig og grundig gjennomgang av sjøkabelalternativet, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp).

Konsesjonen til å bygge luftledningen Sima-Samnanger i Hardanger ble gitt 2. juli, etter at regjeringen hadde brukt lang tid på saken. Men motstanden vokste ytterligere gjennom sommeren, og en drøy måned seinere ble regjeringen presset til å snu og gjøre nye, eksterne gjennomganger av sjøkabelalternativet

- Dette i seg selv er bra. Her får vi en bred, eksterne gjennomgang av de problemstillingene vi har etterlyst en gjennomgang av. Samtidig registrerer jeg at de kjører luftledningalternativet parallellt og uten stans. Det blir en dobbeltkommunikasjon som er vanskelig å forklare, sier ordfører den berørte kommunen Ulvik, Mona Hellesnes.

For samtidig med at kabelalternativet utredes, starter arbeidet med luftspenn mellom Samnanger og Kvam. Staten har full anledning til å kjøre grunneierforhandlinger, selv om de fysiske arbeidene ikke skal starte opp. Ordførerne i Hardangerrådet mener at alt arbeid burde stanse.

- Hvis sjøkabel skal vurderes som reelt alternativ, vil en ha god tid til å bygge en trasé mellom Samnanger og Kvam, i tillegg til en egen utredning for bergensområdet, sier Mona Hellesnes.

Utvalgene skal være ferdige med sitt arbeid 1. februar 2011.

• Utvalg én skal utrede tekniske, økonomiske, miljømessige og andre relevante forhold knyttet til en sjøkabelløsning, og ledes av Fredrik Rüter, sjef for Grid Connections i Vattenfall Power Consultant.

• Det andre utvalget skal vurdere virkninger for kraftsystemet ved kabling og ledes av professor Göran Andersson, direktør for EEH-Power Systems Laboratory i Zürich.

• Utvalg nummer tre skal utrede konsekvensene av at en eventuell sjøkabel vil ta lengre tid enn en luftledning og ledes av professor Fredrik Baldursson ved School of Business, University of Reykjavik.

• Det fjerde utvalget skal utrede de samfunnsøkonomiske virkningene av sjøkabelalternativet og ledes av professor Arild Hervik ved avdeling for økonomi, informatikk og samfunnsfag ved Høyskolen i Molde.