Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fire var tiltalt for grov vold. Én ble dømt, de fornærmede får skylda for slagsmålet

Sak nærmest snudd på hodet i Oslo.

ÅSTEDET: Slagsmålet fant sted her, utenfor idrettshallen Vallhall i Oslo. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
ÅSTEDET: Slagsmålet fant sted her, utenfor idrettshallen Vallhall i Oslo. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tre brødre og en bekjent av dem var i utgangspunktet tiltalt for grov vold mot to menn etter et dramatisk slagsmål utenfor idrettshallen Vallhall i Oslo sommeren 2014. Men etter to runder i rettsvesenet er saken nærmest snudd på hodet:

Under tingrettens behandling av saken i fjor ble den yngste av brødrene og den bekjente frifunnet for å ha deltatt i volden. Etter ankesaken i lagmannsretten ble bare den mellomste broren dømt for vold, og da bare mot den ene fornærmede; retten kom i tillegg til at de to fornærmede har skylden for slagsmålet, og at han handlet i nødverge.

Vurderer anke De fire mennene var tiltalt for legemsbeskadigelse i hht. straffelovens paragraf 229, som har en strafferamme på fire års fengsel. Dommen mot den mellomste broren lyder på 120 dagers fengsel, hvorav 75 dager betinget; i tingretten ble han og den eldste broren dømt til sju måneders fengsel.

- Det er uvanlig at en sak ender så langt unna den opprinnelige tiltalen, sier den eldste brorens forsvarer Ketil Magnus Berg til Dagbladet.

Aktor, politiadvokat Kari Hangeland Buvik, opplyser at påtalemakten ikke er enig i rettens vurdering, og at de vurderer å anke dommen.

- Beslutningen tas av statsadvokaten, sier hun til Dagbladet.

Fest Ifølge dommen skyldtes sammenstøtet uoverensstemmelser mellom den mellomste broren på 32 år og den ene fornærmede på 29 år, som befant seg på samme fest på kvelden lørdag 14. juni 2014. Dette kulminerte i et møte på parkeringsplassen utenfor Vallhall kvelden etter; de tre brødrene ankom i en bil, mens deres medtiltalte bekjente og de to fornærmede ankom i en annen.

Det er på det rene at de to fornærmede ble påført slagskader. 29-åringen måtte på sykehus, mens den andre mannen havnet på legevakta. Det er også på det rene at den mellomste broren deltok i slagsmålet.

Sakens kjerne er imidlertid hvem som startet, hvilke våpen som ble brukt, og hvem som satt på med hvem. Den 29-årige fornærmede har forklart at den eldste broren satt i samme bil som ham, bevæpnet med en pistol - men dette fester ikke retten lit til.

29-åringen har videre forklart at den mellomste broren brukte en elektrosjokkpistol mot ham mens han satt i bilen, og at han ble slått av alle de tre brødrene. Dette står i skarp kontrast til brødrenes versjon; ifølge dem var det 29-åringen som angrep den mellomste broren, bevæpnet med et balltre. Motstanderen klarte imidlertid å overta våpenet og slo løs på 29-åringen.

Overvåkingsvideo Et viktig bevis i saken er videoen fra et overvåkingskamera på stedet. Retten mener den bidrar til å vise at 29-åringen hadde balltreet i hånda før slagsmålet.

Flere naboer til Vallhall har også forklart seg i saken.

Retten kommer til at den mellomste broren handlet i nødverge, og at han hadde grunn til å verge seg også mot den andre mannen, som ble tildelt noen slag. De mener imidlertid at han fortsatte å slå 29-åringen også etter at han var uskadeliggjort, og dømmer ham for dette.

Den eldste broren frifinnes for å ha utøvd vold mot de to fornærmede; retten finner ikke bevis for at han deltok i slagsmålet - tvert imot legger de vekt på at han ifølge forklaringene fikk den yngre broren til å slutte å slå 29-åringen.

Dermed er bare den mellomste broren på 32 år dømt. De to fornærmede krevde oppreisning av brødrene, men retten avviser også dette, med henvisning til at de startet slagsmålet.

- Uryddig Forsvarer Berg mener saken ble uryddig behandlet i tingretten; de to fornærmede dro utenlands før hovedforhandlingen, og avga vitnemål per telefon fra ukjent sted, til forsvarernes kraftige protester. Under behandlingen i lagmannsretten var imidlertid 29-åringen til stede.

- Retten forsto at påstandene hans ikke var sannheten, sier advokaten.

Berg sier lagmannsretten ga en god og ryddig behandling av saken.

- Det har gitt et godt og riktig resultat, konstaterer han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!