Regjeringen vil ikke hente hjem syk gutt:

- Fireåringen kan dø. Og nå er søstera (3) også syk

Advokat skuffet etter møte med UD i dag. Nå håper han på hjelp fra KrF.

<strong>SYKE:</strong> Fireåringen og hans søster (3) lever under forferdelige forhold i interneringsleiren al-Hol i det nordøstlige Syria. Begge to lider nå av diaré, mens gutten er alvorlig syk og underernært. Foto: Privat
SYKE: Fireåringen og hans søster (3) lever under forferdelige forhold i interneringsleiren al-Hol i det nordøstlige Syria. Begge to lider nå av diaré, mens gutten er alvorlig syk og underernært. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I dag var advokat Nils Christian Nordhus i møte med Utenriksdepartementet (UD), i et håp om å få hjelp til å få hjem den 29-årige kvinnen og de to barna som nå er i interneringsleiren al-Hol i Syria.

<strong>DÅRLIG MØTE:</strong> Advokat Nils Christian Nordhus er ikke imponert over dagens møte med UD, men vil fortsette å jobbe for at den 29-årige kvinnen og hennes to underernærte og syke barn får komme til Norge. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
DÅRLIG MØTE: Advokat Nils Christian Nordhus er ikke imponert over dagens møte med UD, men vil fortsette å jobbe for at den 29-årige kvinnen og hennes to underernærte og syke barn får komme til Norge. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Møtet synes jeg ikke gikk noe bra. Før dagens møte varslet vi UD om at vi hadde ny og illevarslende helseinformasjon. Til tross for dette, innledet de møte med å presentere at regjeringens beslutning lå fast, helt uten å ta hensyn til at vi satt på ny informasjon, sier advokat Nordhus til Dagbladet.

- Vil dø

Advokaten mener at vanlig saksbehandlingsgang bør være at en først tar i mot ny informasjon, for så å vurdere en sak.

- Men her startet det med å presentere en avgjørelse på forhånd. Det reagerte jeg på. På mange måter var møtet over før det var begynt, sier Nordhus.

For UDs representanter var klare om at regjeringens beslutning om å ikke hente hjem mor er uendret.

- Konsekvensene er at denne gutten vil dø. Det synes vi er alvorlig, sier Nordhus.

Nesten fem år og elleve kilo

Så seint som i morges var advokaten i telefonkontakt med den 29-årige norske kvinnen, hvor han fikk høre at helsetilstanden til hennes sønn er forverret.

- Hun fortalte at gutten har hatt diaré i flere dager, og at hun frykter for guttens liv, rett og slett. Også jenta er undervektig, og har nå kraftig diaré, sier Nordhus.

Gutten fyller snart fem år, og har ifølge Nordhus gått ned fra å veie tolv til elleve kilo. For ett barn som er i alderen fire til fem år, er en gjennomsnittlig lav vekt på 14,5 til 16 kilo, ifølge nettdoktor. Jenta, som nylig ble tre år, veier 12 kilo, som også er under det som karakteriseres som lav vekt for treåringer.

- Men situasjonen for jenta er ikke så alvorlig som for storebroren, og denne alvorlige diagnosen er ikke stilt for hennes del, sier advokaten.

Gutten har ifølge NRK den alvorlige sykdommen cystrisk fibrose, som kan føre til underernæring. Sykdommen krever avansert behandling, som ikke fås i al-Hol-leiren. Uten behandling når pasientene svært sjelden skolealder, ifølge NRKs opplysninger.

- Ta ansvar, Krf

Mora lot seg intervjue av NRK i mars i år, der hun sa at hun angret, og at hun ønsket å få hjelp til å komme hjem til Norge. Kurdiske selvstyremyndigheter har flere ganger sagt at de håper at Norge og andre land henter hjem sine borgere fra den overfylte al-Hol-leiren.

- Konsekvensene av at regjeringen, med KrF som ett av partiene, fortsetter sin passivitet er jo at gutten kan dø. KrF er et parti som er opptatt av humanisme og som har utgangspunkt i en sterk familie- og barnepolitikk. Derfor håper vi nå at KrF tar ansvar og får denne saken på dagsorden for regjeringen, sier advokaten.

Han har flere ganger forsøkt å møte mor og barn, men har hittil blitt nektet inngang da advokater ikke får komme inn til klientene sine i leiren.

- Men vi har hyppig kontakt på telefon, sier Nordhus.

Forskjellsbehandling

Han er skuffet over norske myndigheter.

- Jeg kan forstå at det var vanskelig for norske myndigheter å gjøre noe fram til familien kom til al-Hol-leiren på grunn av sikkerheten i Syria. Men nå synes jeg det er vanskelig å forstå at ikke norske myndigheter forsøker å få ut all informasjon om hvor alvorlig helsetilstanden er for gutten og hvor forferdelig forholdene er i leiren. De kunne i det minste dra og prate med henne, sier Nordhus.

Han viser til at norske myndigheter reiste mange titalls reiser til Kongo for å følge opp de to nordmennene Joshua French og Tjostolv Moland.

- De brukte enormt mye ressurser og personell for å bistå to personer som var siktet for drap. Nå dreier det seg om en norsk kvinne som vi ennå ikke vet hva har gjort, altså om hun er skyldig. I tillegg har hun to uskyldige barn, hvor den ene står i fare for å dø. Da er denne norske passiviteten grell og jeg reagerer veldig på dette, sier han.

Rettferdighet for barna

Den 29-årige mora, advokaten og barnas to familier i Norge nekter å godta at siste ord er sagt.

- Vi vil fortsette arbeidet for rettferdighet for denne lille gutten og hans søster, sier han.

<strong>HER BOR FAMILIEN:</strong> Her er bilde fra teltet der de to barna og deres 29-årige mamma bor, i al-Hol-leiren i det kurdisk-kontrollerte Syria. Gutten er alvorlig syk og underernært. Foto: Privat
HER BOR FAMILIEN: Her er bilde fra teltet der de to barna og deres 29-årige mamma bor, i al-Hol-leiren i det kurdisk-kontrollerte Syria. Gutten er alvorlig syk og underernært. Foto: Privat Vis mer

Forholdene i al-Hol-leiren er grusomme. Her bor over 70 000 mennesker, hvorav nesten 50 000 av dem er barn under 18 år. De har levd under ekstremhete i sommer, med daglige temperaturer på over 40 grader.

- Gutten er syk, og har ikke kunnet tatt seg en dusj eller et bad. Han blir vasket av moren i en liten vaskebøtte. Han deler et toaletthull med flere titalls andre teltbeboere, sier Nordhus.

Han viser til at flere hundre barn allerede har dødd under oppholdet i leiren.

- De har ikke skoletilbud. De bor i en leir hvor det er en del kvinner som nok har holdninger som mor ikke ønsker at den lille sønnen skal få, sier Nordhus.

De to barna har to ulike fedre. Begge skal være drept. Mor og barna bor i et eget telt, men har én drøm: Å komme hjem til Norge.

- Hun er innforstått med at hun vil bli pågrepet, satt i fengsel, og trolig blir holdt varetektsfengslet fram til rettssaken mot henne begynner. Hun er også villig til å forklare seg og gi informasjon som kan opplyse saken, noe hun har formidlet til PST og norsk UD, sier Nordhus.

Krf: - Vil hjelpe barna

KrF-leder og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad sier i kveld til NRK at «han håper at fire-åringen vil bli hentet hjem til Norge».

- Jeg håper det. Dette er en gutt som har en alvorlig sykdom, og barn er uskyldige og det er ikke barns feil at foreldrene har gjort feil, sier Ropstad.

Han sier videre at saken er «en veldig komplisert sak», men at Norge har et bra og strengt regelverk som tilsier at guttens mor vil bli straffeforfulgt og eventuelt dømt om hun blir hentet til Norge sammen med barna sine.

- Barna er uskyldige og vi i KrF synes det er feil å skille barn og foreldre. Vi jobber nå for å hente de hjem og for å la rettsvesenet gjøre sin del av jobbet. Dette er unger som er uskyldige og da har Norge et ansvar. Det er en viktig sak, sier Ropstad.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer