Fireåringer overlatt til seg selv i lekebutikker

Ansatte i leketøysbutikker landet over er oppgitt over foreldre som bruker butikkene som barnevakt, mens de selv går for å shoppe på kjøpesentre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vårt Land skriver i dag om flere kjøpesentre som opplever at foreldre parkerer ungene sine i leketøysforretninger, mens de selv stikker av et par timer for å handle. Ungene går rundt i butikkene alene, uten noen form for tilsyn. Personalet i butikkene vet ofte ikke hvem barna som tusler rundt i lekebutikken tilhører.

Ifølge Kristine Dehli hos lekebutikken Edwis i Sandnes opplever hun stadig barn som går gråtende rundt i butikken og spør etter mamma og pappa, skriver Vårt Land.

Frykter brann og pedofile

Ved butikken Fetter Klovn på Bryn senter i Oslo forteller de at dette ikke er noe sjeldent syn, men noe de ansatte opplever daglig.

- Vi verken skal være eller kan være barnevakt for foreldre som vil handle uten de små på slep, sier Kari-Ann Henriksen i butikken til Vårt Land.

Hun forteller at ungene må på do, og ettersom foreldre ikke er der, må de ansatte hjelpe de små.

- Hva gjør vi om brannalarmen går? Hvem har ansvaret, spør Henriksen.

I Ålesund forteller Morten Johan Henriksen ved butikken Musikkverkstedet at barn helt ned i fireårsalderen plasseres foran utstillingsmodellene til spillmaskiner som Playstation og XBox. Der kan ungene bli stående i flere timer. Han frykter mest menn som skal bli oppmerksomme på de forlatte barna og presentere seg som en «onkel» for barna og ta dem med seg.

- Jeg kan ikke vite om han er den han gir seg ut for å være, sier Morten Johan Henriksen til Vårt Land.

FRA FIRE ÅR: Unger ned så unge som fire overlates til seg selv og butikkpersonalet i norske lekebutikker. Nå reagerer bransjen. Barna på bildet kan ikke knyttes til saken eller noen av eksemplene i den.</B>