Firebarnsfar mishandlet familien i 11 år

Holdt kona og barna i et skrekkregime med slagvåpen, pisking og drapstrusler. Mannen fra Romerike fratok døtrene og sønnen en normal barndom, ifølge retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En mann i 50-åra er i Nedre Romerike tingrett dømt til tre års fengsel, hvoran ni måneder betinget, for langvarig familievold. Firebarnsfaren må i tillegg betale 120 000 kroner i oppreisning til hver av barna og til kona.

Opprullingen av saken startet i april 2009, da en av døtrene fryktet for livet sitt og ringte politiet etter en spesielt opphetet episode der både hun og moren ble slått og sparket.

Tidligere hadde faren truet med å drepe familien om de fortalte noen om hva som skjedde i huset, og demonstrerte det ved blant annet å holde en kniv mot strupen til kona foran barna. I minst elleve år, siden den albanske familien kom til Norge i 1998, levde de fem i det retten beskriver som en kontinuerlig trusselsituasjon.

I dommen beskrives farens sammenhengende mishandling som «brutal og hensynsløs», og slår fast at mannen har fratatt døtrene og sønnen en normal barndom. «Voldsbruken og truslene gjennom 11 år er både grunnet hyppighet og bruken av slagvåpen, en grov mishandling av de fornærmede og en grov krenkelse», skriver retten.

- Slo for hver feil Flere ganger forsøkte moren å beskytte døtrene, eller barna prøvde å skjerme hverandre, med påfølgende represalier.

«Ved en anledning når hun skulle lære den lille gangetabellen, gav han henne en time til å lære seg den. Deretter truet han med å slå henne for hvert feil svar. Da tiden var ute, og hun ikke kunne den feilfritt, gav han henne mange slag. Da det så var søsteren [N.N.] sin tur, stilte [storesøsteren] seg i mellom. Hun ble slått så kraftig at hun fikk en rekke blåmerker. Siden hun skulle ha gym eller svømming den påfølgende dag ble hun holdt hjemme fra skolen», heter det i tiltalen som ble tatt til følge.

Faren slo med blant annet knyttede never, belter, sko, ledninger og mobiltelefonladere. Om kona eller barna reagerte på mishandlingen, ble de straffet med ny vold og eksplisitte trusler.

«Ved en anledning i 2005 hadde tiltalte spurt [datteren] om hun var glad i ham. Hun hadde svart nei. I følge henne
medførte dette svaret at hun ble slått i hodet og ansiktet. Faren hadde sagt at han skulle «slå dritten ut av henne». Han hadde også truet med å knekke alle beina i kroppen hennes og rive munnen ut av henne. Andre ganger truet han med å rive ut øyne eller drepe, og truslene bare økte på dersom barna gråt. [Datteren] forklarte at de aldri visste når det på nytt ville bli utøvet vold», gjengir tingretten.

Bundet fast «Ved en annen anledning hadde barna tittet inn i foreldrenes soverom under en krangel, og da sett at faren hadde bundet moren fast i senga samtidig som han slo henne med en ledning. Datteren hadde også sett at faren slo moren med knyttet hånd i ansiktet og at han hadde truet henne med kniv og drap dersom hun valgte å gå fra ham».

Ved en anledning skal mannen også ha presset spissen av en kniv mot halsen på sønnen fordi han hadde støttet moren.

En av døtrene, som i dag er myndig, fortalte i retten at hun helt fra seksårsalderen ble slått av faren for den minste hendelse.

«Faren slo dersom barna lo for høyt eller lekte gjemsel inne. Tilsvarende skjedde dersom barna kranglet og tok leker fra hverandre. Også
alminnelig prat kunne medføre avstraffelse med slag dersom faren følte seg forstyrret i sin tv-titting», heter det i dommen.

- Elsker mine barn Firebarnsfaren nektet for barnemishandlingen i retten, og mente at «det neppe finnes noe normalt menneske som kan få seg til å behandle sine barn slik».

- Jeg elsker mine barn helt ubegrenset, sa mannen i sin forklaring.

Han ble ikke trodd, men valgte å ikke anke dommen.

Fordi strafferammen for familievold ikke ble skjerpet før i 2006, fikk mishandlingen fram til dette mindre betydning for lengden på fengselsstraffen. Mannen fikk også noe mildere straff fordi behandlingen av saken hadde tatt lang tid.

Mannens forsvarer opplyser at klienten ikke ønsker at advokaten skal uttale seg til Dagbladet om saken.