Firebarnsmor var sjef for hengningen

Oklahoma-bomber Tim McVeigh (bildet) henrettes 16. mai og ville helst at hans siste øyeblikk ble kringkastet. Den siste offentlige henrettelsen fant sted i 1936.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Timothy McVeigh får statens giftsprøyte natt til 17. mai for å ha drept 168 mennesker med bomben som la den føderale bygningen i Oklahoma City i grus. Henrettelsen overføres til ofrenes etterlatte i en lukket tv-sending. I tillegg får en håndfull journalister overvære selve henrettelsen.

McVeigh selv har bedt om at hans siste øyeblikk kringkastes til alle via fjernsyn. Det blir det ikke noe av, selv om noen få amerikanske kommentarorer har støttet tanken.

Det er lenge siden publikum fikk overvære bøddelens arbeid. sist gang var faktisk i 1936, i Kentucky.

Nærmere 20.000 mennesker samlet seg i småbyen Owensboro for å se det som ble den siste offentlige statshenrettelse i USA. Den dødsdømte var en ung, svart mann som het Rainey Bethea. Han var dømt for drap og voldtekt på en eldre hvit kvinne, en rik enke som ble kvalt på soverommet.

Damebøddel

Henrettelsen vakte voldsom oppsikt. Først og fremst fordi hengningen skulle forestås av en kvinne, for første gang i amerikansk historie.

Firebarnsmora Florence Thompson overtok sheriffvervet i Owensboro da mannen hennes døde fra jobben. Utsikten til å se en kvinne løse ut fallemmen trakk både turister og medier i hopetall.

New York Times har sett på datidas skildringer av begivenheten.

- Jeg kunne pålagt viselensmannen eller en annen borger å løse ut luka. Men det ville vært å påføre andre en ubehagelig jobb som egentlig er min, sa Thompson til Los Angeles Examiner.

Frilansbøddel

I det stille søkte Thompson etter hjelp fra noen som hadde erfaring fra hengninger. Hun fant Phil Hannah, en rik kvegeier som arrangerte henrettelser på fritida og reiste rundt med en mobil galge. Etter 30 år i bransjen hadde han knyttet løkken om 80 nakker.

I ukene før den offentlige hengningen 14. august mottok sheriffen flere tilbud fra folk som ville overta den ubehagelige jobben. Ett kom fra en tidligere politimann i Louisville, A.L. Hash. Han fant det sterkt påkrevet å bidra til å unngå at en kvinne skulle ha bøddelrollen, og ende opp med å få jobben. Thompson fortalte ingen om rollebyttet.

God stemning

Da henrettelsdagen rant, var Owensboros befolkning på 25.000 nær doblet av tilreisende. Nysgjerrige kom fra Indiana, Illinois og mange fra nabofylkene i Kentucky. Folk ankom i biler, mest hest og kjerre, mange med godstoget. Hotellene var smekkfulle og mange familier organiserte hengeselskap kvelden før.

Flere hundre menn, kvinner og barn sov hadde sovet foran galgen for å sikre de beste plassene.

Stemningen var god, rapporterte avisene etterpå. Men da henrettelsen nærmet seg, våknet mengden og byen gjenløs av glade rop som «Kom i gang», «Heng ham nå».

Øyenvitner fortalt at mobben ble stille da Bethea gikk de siste stegene mot reipet. Så endte hans unge liv som straff for voldtekt og drap.

Halvannen måned senere undertegnet Kentuckys guvernør et lovforslag som forbød offentlige henrettelser. Dermed var denne folkeforlystelsen avskaffet i hele USA.

GALGEN: Det er slutt på offentlige hengninger i USA. Men så sent som i 1936 dinglet en mann i galgen foran 25000 skuelystne vitner.
SKAL DØ: Natt tiol 17. mai får Timothy McVeigs statens giftcoktail. Den er dødelig.
<B>KONTROVERSIELT: Dødsstraff er fortsatt kontroversielt, også i USA. Disse demonstrantene forsøker å stoppe henrettelen natt til 17. mai.