Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Firebarnsmoren Asia (45) ber for sitt liv

Den kristne kvinnen er dømt til døden i Pakistan for blasfemi mot profeten Muhammed.

GRÅTKVALT: Den pakistanske kristne firebarnsmoren, Asia Bibi, er dømt til døden for blasfemi. Nå ber hun om å bli benådet, og Pakistans president skal være engasjert i saken. Paven har også bedt om at kvinnen blir frigitt. Foto: AP Photo
GRÅTKVALT: Den pakistanske kristne firebarnsmoren, Asia Bibi, er dømt til døden for blasfemi. Nå ber hun om å bli benådet, og Pakistans president skal være engasjert i saken. Paven har også bedt om at kvinnen blir frigitt. Foto: AP Photo Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den kristne pakistanske kvinnen, Asia Bibi (45), som er dømt til døden for blasfemi mot islam, tryglet i dag gråtkvalt for livet sitt i sitt møte med pressen. Hun ber nå om en benådning.

Bibi holdt fast ved at hun er uskyldig i anklagene mot henne, og fremholder at saken har røtter i en privat tvist.

- Dette er bare på grunn av rivalisering. Jeg har små barn. For guds skyld, vær så snill og sett meg fri, skal Bibi ha sagt i et tv-intervju fra fengselet, skriver The Guardian.

- Jeg sa til politiet at jeg ikke har begått blasfemiske handlinger og at dette var falske anklager. Men de hørte ikke på meg, sa hun i intervjuet.

- Jeg har ikke fortalt de to yngste døtrene våre om dødsdommen ennå. De spør meg ofte om hvor mamma er, men jeg har ikke hatt hjerte til å fortelle at moren deres er dømt til døden for noe hun aldri har gjort, sa Asia Bibis ektemann, Ashiq Masih til Telegraph tidligere denne måneden.

Dødsstraff for blasfemi Firebarnsmoren Bibi ble i starten av november dømt til døden for «blasfemi» mot profeten Muhammed av en lokal domstol i Punjab. Pakistan har de strengeste blasfemiparagrafene i den muslimske verden.

Blasfemi mot Koranen straffes med fengsel på livstid, mens det er dødsstraff for blasfemi mot Muhammed.

Bibi har vært i fengsel de siste 18 månedene. Saken har vakt stor oppsikt, og til og med paven har engasjert seg:

Pave Benedict XVI og andre menneskerettighetsgrupper jobber for å få Bibi frigitt. Paven gikk tidligere ut denne uken, og utalte et ønske om at 45-åringen må settes fri. Han sa også at kristne i Pakistan ofte er ofre for vold og diskriminering.

Bibi har anket dommen mot seg i den øverste domstolen i Punjab.

Hennes advokat S.K Chaudhry sier at domstolen trolig vil ta opp igjen saken hennes neste uke, melder nyhetsbyrået AFP.

Presidenten har engasjert seg Dommen mot firebarnsmora har skapt brakt mye oppmerksomhet rundt Pakistans blasfemiparagraf. Kritikere hevder paragrafen kun er til for å forfølge kristne og andre minoriteter, samt ekstremister.

Kilder nær presidenten sier at kvinnen kan bli benådet:

VIL HA MOR HJEM: Her er tre av døtrene til Asia Bibi. De viser frem et bilde av moren utenfor huset deres i Punjab-provinsen. Til venstre Esha (12), Sidra (18) and Eshum (10).  REUTERS/Adrees Latif
VIL HA MOR HJEM: Her er tre av døtrene til Asia Bibi. De viser frem et bilde av moren utenfor huset deres i Punjab-provinsen. Til venstre Esha (12), Sidra (18) and Eshum (10). REUTERS/Adrees Latif Vis mer

Shahbaz Bhatti, Pakistans minister for minoritetsspørsmål, sier at president Asif Ali Zardari, har bedt om en utgreiing av saken.

- Presidenten har fattet interesse for denne saken, og er bekymret, sier Bhatti ifølge The Guardian.

Han legger til at presidenten har makten til å benåde kvinnen.

Bhatti skal også ha bedt myndighetene i provinsen om å passe på sikkerheten til Bibi i fengselet, og uttrykt et ønske om at dødsdommen mot henne vil bli opphørt.

Kranglet med muslimer Bibi tilhører den kristne minoriteten i landet. Bibis ektemann forteller at bakgrunnen for krangelen var at en gruppe muslimske og kristne kvinner plukket frukt fra en frukthage i den lille landsbyen Attian Wali, vest for Lahore i Pakistan. Krangelen skal ha startet da de muslimske kvinnene skal ha uttrykt at de ikke ville drikke av samme vannskål som de kristne kvinnene.

Etter krangelen skal kvinnene fortalt den lokale imamen at Bibi hadde fornærmet profeten Mohammed.

DØDSDØMT: Dette blidet er delt ut av familiemedlemmene til den kristne Asia Bibi som er dømt til døden for blasfemi. Foto: REUTERS/Handout
DØDSDØMT: Dette blidet er delt ut av familiemedlemmene til den kristne Asia Bibi som er dømt til døden for blasfemi. Foto: REUTERS/Handout Vis mer

Ifølge kvinnene skal hun ha sagt at: «Koranen er et bedrag, og deres profet var til sengs en månede før han døde fordi han hadde mark i ørerne og munnen. Han giftet seg med Khadija kun for pengene og etter at han ribbet henne, så sparket han henne ut av huset.»

Imamen fortalte dette til politiet, som fikk henne arrestert. En lokal domstol dømte Bibi til døden 8. november i år.

- Rettssaken var klar, hun er uskyldig og sa ingenting nedsettende om Muhammed, sier Shahzad Kamran i Sharing Life Ministry Pakistan, og en av Bibis støttespillere, til Telegraph tidligere denne måneden.     

USKYLDIG:Ashiq Masih, mannen til Asia Bibi, sier i dag i et intervju til Assosiated Press at kona er uskyldig i anklagene mot henne. Foto: AP Photo/Anjum Naveed
USKYLDIG:Ashiq Masih, mannen til Asia Bibi, sier i dag i et intervju til Assosiated Press at kona er uskyldig i anklagene mot henne. Foto: AP Photo/Anjum Naveed Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!