Firer på kravene

Slik skal han bli statsminister igjen. Les sommerintervjuet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Mitt viktigste budskap i sommer, både til folk i mitt eget parti og i andre partier, er at dette ikke er tiden for å stille absolutte krav, sier Jens Stoltenberg til NTB.

Ap-lederens advarsel kommer etter at det i den siste tiden er kommet uttalelser både fra partifeller og fra sentrale politikere i andre partier om at det ikke kan bli noe regjeringssamarbeid uten at partiene får aksept for sine primære standpunkter. Dette gjelder blant annet for gasskrafttilhengerne i Ap.

- Dette er tiden for å søke politiske løsninger som gjør at vi kan få et nytt flertall i 2005. Vi er jo forskjellige partier. Hvis vi begynner å lete etter ulikheter, finner vi mange av dem. Det er den enkleste sak av verden å finne saker hvor for eksempel SV og Ap er uenige. Vi er historisk sett ulike partier, så hvis man vil bruke tiden på lete etter saker der det er uenighet, er det lett å finne dem, slår han fast.

Stoltenberg mener det ikke er noen stor gravende journalistikk å finne fram til disse sakene. Det er bare å lese partiprogrammene.

- Men norsk politikk roper jo på partier som er i stand til å samarbeide på tross av uenighet om enkeltsaker. Hvis alle bare sto klippefast på sine særstandpunkter, vil vi jo ikke få til noen form for flertallsstyre her i landet. Norsk politikk trenger samarbeid, på tvers av uenighet om enkeltsaker. Det er å sparke inn åpne dører når man påpeker at partiene ikke er enige om alt. Det er jo derfor vi er forskjellige partier, sier Ap-lederen.

- Spørsmålet er om det er vilje og ønske om å komme fram til enighet og et samarbeid som kan gi landet et flertallsstyre for en annen politisk kurs, og en regjering som mener det er viktigere å bekjempe arbeidsledighet enn å avskrive staten som aktør i næringspolitikken, sier Stoltenberg.

Han mener dagens regjering er mer høyredominert enn på veldig mange år, og at den derfor er dårligere enn Ap både til å skape og til å dele.

Stoltenberg gjør det helt klart at det er bred forankring i partiet om samarbeidsinvitasjonen til SV og sentrumspartiene.

- Den en vedtatt både av landsmøtet og landsstyret. Partiets organer har sagt at venstre-sentrum-partiene kan sette seg ned for å forhandle fram en politisk plattform. I dette ligger det også en invitasjon til KrF, men jeg forstår selvsagt at de ikke svarer ja før valget. Men det kan forandre seg etter valget. Valgresultatet og forhandlingsresultatet må avgjøre om det er grunnlag for en flertallsregjering. Jo sterkere Ap blir, jo lettere blir det å få til det. Forutsetningen for oss er at vi kommer fram til et politisk grunnlag som vi kan ta ansvaret for. Lykkes vi ikke med det, er Ap beredt til å danne mindretallsregjering. Uansett skal Ap ta ansvar for at det dannes en ny regjering, sier han.

Stoltenberg slår fast at det ikke blir forhandlinger før valgresultatet foreligger.

- Det er velgerne som skal avgjøre styrkeforholdet mellom partiene. Sem-erklæringen kom etter valget i 2001. Dagens sentrum-Høyre-regjering var ikke noe alternativ før valget for snart fire år siden, sier han.

Etter Stoltenbergs mening har ikke dagens mindretallsregjering større ambisjoner om å komme fram til mer eller mindre klare kompromisser seg imellom, for så å gå til Frp for å få flertall.

- Derfor blir det dobbelt rot. Først skal de tre partiene komme fram til et kompromiss. Deretter skal de kompromisse med Frp. Hvis vi får til en flertallsregjering, blir det mulig å føre en helhetlig samlende politikk over fire år som regjeringen må stå til rette for overfor velgerne.

Stoltenberg mener at dagens politiske situasjon fører til en debatt som ofte blir preget av støy og misforståelser der motsetningene hele tiden blir forsterket.

- Det er farlig fordi det er lett å bli for negativt. Vi kan komme til å underslå at vårt politiske system gjør Norge til et av de beste, om ikke det beste land å bo i hele verden. Vi er heldige som tross alt har et system som gir lite grobunn for ekstrem nasjonalisme. Selv om vi kan klage på den politiske debattformen, fører den likevel til at vi er et opplyst folk, sier han.

Stoltenberg ferierer til og fra på familiehytta på Søndre Sandøy i Hvalerskjærgården. Noen politiske oppgaver har han påtatt seg, men for det meste forsøker han å holde seg på hytta.

- Akkurat nå er jeg alene på hytta sammen med mine egne to barn og to onkelbarn. Det er fire i alderen fra 12 til 17 år og meg. Jeg lager mat og sørger for at alt går som det skal. Det er mye å lære av å være sammen med dem og høre på hva de snakker om, sier han.

Dessuten står malerpøsen framme på Stoltenberg-hytta som på de fleste andre hytter, slik at det kan tas et tak når lysten melder seg.

- Det er en del av ferien å drive med noe. Matlaging er forresten også en sentral del av livet på hytta. Frokost som vanligvis blir gjort unna på noen minutter, kan bli et timelangt prosjekt. Middagen tar også mye tid, konstaterer han.

Stoltenberg forsøker å ha en høy terskel når det gjelder politikk.

- Jeg skal ikke ha for mange avtaler før feriefølelsen forsvinner, men i perioder av ferien er jeg nødt til å være tilgjengelig for mer offentlige oppdrag, sier han.

(NTB)

SOMMERPAUSE: Jens Stoltenberg tar seg tid til å diskutere politikk med NTB mens han ferierer på Hvaler.