Firmaturen endte i tragedie

HERADSBYGDA (Dagbladet): Den årlige firmaturen for de ansatte i datafirmaet ISI AS endte i en tragedie. På hjem hjem fra den vellykkende skihelga på Beitostølen frontkolliderte den ene av charterbussene med en personbil. Begge sjåførene omkom, og 33 personer ble sendt til Ringerike sykehus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Førstemann til ulykkesstedet, politibetjent Lars Evensen ved Ringerike politikammer, forteller hva som møtte ham på E16 like nord for Hønefoss i Buskerud like etter klokka 17.30 i går ettermiddag:

- Alt var kaos. Jeg ble møtt av skadde personer som hadde klart å komme seg ut av bussen. Folk satt og sto i veikanten. Flere var i sjokk og noen gråt. Jeg ville hjelpe alle sammen, men måtte konsentrere meg om de som var mest skadd.

God sikt

Begge sjåførene omkom i ulykken, og 33 personer ble sendt til Ringerike sykehus. Seint i går kveld var ingen av disse livstruende skadd, men tilstanden til seks av dem var da alvorlig.

Det ble slått full katastrofealarm ved Ringerike sykehus da meldingen kom. Rundt ti minutter etter sammenstøtet var ambulanser, politi, brannmannskaper og redningshelikoptre på stedet. Redningsmannskapene jobbet på spreng for å skjære ut flere passasjerer, som satt fastklemt i ulykkesbussen.

Ulykken skjedde på en rett veistrekning i en 80 kilometers sone ved Heraldsbygda nord for Hønefoss i Buskerud. Det var god sikt og tørr veibane på stedet der bussen og personbilen frontkolliderte.

- Det er for tidlig å si noe om årsaken til ulykken, og det vil ikke bli gjort noen avhør i kveld, opplyste avdelingssjef Einar Jonsen og politiinspektør Ole Robøle ved Ringerike politikammer i går kveld.

Krisehjelp

Etter det Dagbladet får opplyst, satt de hardest skadde personene på venstre side i bussen, bak sjåføren. Passasjerene i ulykkesbussen som ikke ble innlagt på sykehus, fikk alle tilbud om krisehjelp på Hotel Ringerike. Ifølge prost Per Tore Melberg i Hønefoss er nærmiljøet ulykkesbelastet.

- Derfor har vi et velfungerende kriseteam klar når noe skje. De fleste passasjerene reiste hjem i løpet av kvelden, sier Melberg.

Passasjerene fikk selv bestemme hvordan krisehjelpen skulle legges opp. Noen hadde behov for å snakke ut i plenum, andre ville ha individuelle samtaler ved psykiatere eller prest. Dagbladet får videre opplyst at passasjerene fikk se tv-bilder fra ulykkesstedet på hotellet.

Kontrollert

Kriseteamet ga i går kveld akutt hjelp i den første sjokkfasen, men ledelsen i firmaet ISI AS har fått beskjed om oppfølging i den videre sjokkfasen.

Ulykkesbussen, som tilhørte firmaet Bærumsbuss, var på vei fra Beitostølen til Oslo. Personbilen kom i motsatt kjørebane. Administrerende direktør i Bærumsbuss, Odvar Waaler, sier at bussen ble EU-kontrollert 26. november i fjor. Etter kontrollen har bussen gått 3500 kilometer.

- Firmaet hadde chartret i alt åtte busser. De kjørte ikke i kolonne ned til Oslo, men to av bussene kjørte noenlunde i følge, sier Waaler.

Sjåføren av ulykkesbussen skal ha vært svært erfaren.

- Også vi har et kriseteam i beredskap. En av de omkomne var jo en av våre sjåfører. Vi vil samle alle de ansatte i løpet av mandagen. Dette er det verste skrekkscenariet man kan oppleve. Det er utrolig tragisk. Jeg har aldri opplevd noe makan, sier han til Dagbladet.

89 meter

Det er altså usikkert hva som var årsaken til kollisjonen, men begge kjøretøyene havnet i grøfta. Sannsynligvis har bussjåføren prøvd å unngå å treffe personbilen. Bussen skar ut av veien og rullet rundt to ganger før den ble liggende med høyresiden ned. Politiet på Ringerike opplyser at avstanden mellom de to kjøretøyene etter ulykken var 89 meter.

Informasjonssentraler

Administrerende direktør for ISI A/S, Andreas Rømming, melder at selskapet har opprettet informasjonssentraler på alle sine fire kontorer i Norge, der pårørende kan henvende seg på tlf. 22 07 60 00.

<B>TO OMKOM:</B> Ti minutter etter at det smalt på E16 ved Heradsbygda nord for Hønefoss i går kveld, begynte redningsmannskapene det vanskelig arbeidet med å ta hånd om de skadde. To personer omkom, og 32 personer ble fraktet til Ringerike sykehus.