Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

First House-forklaringene spriker

Lindseth og Larsen skal bli døråpnere, men Hanssen nekter.

DØRÅPNER: Både Ketil Lindseth og Jan-Erik Larsen oppgir at de i selskapet skal jobbe som døråpnere overfor det politiske miljøet i PR-selskapet First House, noe Bjarne Håkon Hanssen nekter for at han skal være. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
DØRÅPNER: Både Ketil Lindseth og Jan-Erik Larsen oppgir at de i selskapet skal jobbe som døråpnere overfor det politiske miljøet i PR-selskapet First House, noe Bjarne Håkon Hanssen nekter for at han skal være. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): I Ketil Lindseth og Jan-Erik Larsens forklaringer til karanteneutvalget gjør Bjarne Håkon Hanssens framtidige First House-partnere det klart at de begge vil være «døråpner for næringsliv og organisasjoner».

Lindseth skriver i sitt brev at han vil jobbe med «døråpning inn i det politiske miljø for privat og offentlig sektor», mens Larsen skriver han vil «bistå virksomheter som ønsker bedre kontakt med det politiske miljø.»

Dette står i sterk kontrast til Bjarne Håkon Hanssen egne uttalelser.

Skal ikke være døråpner
Mandag gikk Bjarne Håkon Hanssen ut i både Dagbladet og Aftenposten og tok klar avstand fra at han skal fungere som en «døråpner» mot det politiske systemet han selv har vært en del av. Utgangspunktet var et notat datert 20. september skrevet av hans framtidige sjef.

- Dette misliker jeg på det sterkeste. Det sår tvil om min troverdighet. Det er ikke dette jeg skal gjøre i First House.
Jeg skal ikke være en døråpner. Jeg kommer ikke til å ringe til kontakter på Stortinget eller i regjeringsapparatet, sa Hanssen til Aftenposten.

På spørsmål fra samme avis, om det da ikke er betenkelig at lederen i First House mener det nettopp er det du skal gjøre, svarer han slik:

-  Jo. Det er betenkelig. Men Bjørn Richard Johansen har ikke grunnlag for å si dette. Jeg kommer ikke til å være
en «døråpner».

Overfor Dagbladet sa han søndag det samme.

- Jeg kommer ikke til å ringe Sigbjørn og være en døråpner for møter i finansdepartementet. Det synes jeg er å misbruke nettverket. Kundene må til slutt greie seg selv, men de kan jo få hjelp, sier han til Dagbladet.

Men nå mener hans tidligere statssekretær, Ketil Lindseth, at det er nettopp døråpner han skal være sammen med Hanssen.

Forklaringene spriker
Dagbladet har fått tilgang på de tre Ap-politikernes forklaringer til karanteneutvalget om First House. I disse brevene beskriver tidligere helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen, hans tidligere statssekretær Ketil Lindseth og Jens Stoltenbergs tidligere rådgiver, Jan-Erik Larsen, hva de skal gjøre i det nye PR-byrådet.

Forklaringene til både Jan-Erik Larsen og Ketil Lindseths har nesten likelydende beskrivelser og spriker med Hanssens egen forklaring.

FØRSTE MANN?: Ketil Lindseth er Bjarne Håkon Hanssens tidligere statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet og tidligere politisk rådgiver i Arbeids- og inkluderingsdepartementet. Foto: First House
FØRSTE MANN?: Ketil Lindseth er Bjarne Håkon Hanssens tidligere statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet og tidligere politisk rådgiver i Arbeids- og inkluderingsdepartementet. Foto: First House Vis mer

Dette skriver Hanssen om sin egen rolle. Han legger å sin side vekt på at han skal arbeide som rådgiver og «veileder vedrørende myndighetskontakt».

Skal være døråpner
I Lindseth brev til karanteneutvalget datert 19. oktober, står det svart på hvitt at det å være døråpner inn mot det politiske miljø, er nettopp noen av de oppgavene Hanssens tidligere høyre hånd i regjering ser for seg at han skal gjøre.

I brevet skriver Ketil Lindseth følgende:

«Innen kommunikasjonsrådgivning vil jeg jobbe med et bredt utvalg kunderelasjoner knyttet til» flere tema. I en liste av flere ting, nevner han «døråpning inn i det politiske miljø for privat og offentlig virksomhet».

Han legger heller ikke skjul på hans og selskapets tjenester vil være å hjelpe til med «politisk kommunikasjon», «politisk organisasjonsbygging» og være «døråpner» og «myndighetskontakt» for næringsliv og organisasjoner.

I tillegg vil han også «bistå virksomheter som ønsker bedre kontakt med det politiske miljø». Det skriver også Larsen i sitt brev, datert 1. oktober.

De 500 største
Både Ketil Lindseth og Jan-Erik Larsen gjør det også klart at First House, som de ikke nevner med navn ett eneste sted i brevet, skal ha følgende kundegrupper:

- Vår kundegruppe vil være Norges 500 største virksomheter, skriver han og nevner stiftelser og organisasjoner «som NHO og LO» i tillegg til «selskaper innen offentlig sektor; herunder også statlig, fylkeskommunal og kommunale virksomheter».

Lindseth trekker også fram statlig eide selskaper, eller selskaper som en sentral eier, som potensielle kunder.

FØRSTE SJEFEN: Jan-Erik Larsen, Jens Stoltenbergs nylig avgåtte rådgiver var også Stoltenbergs pressesekretær under Stoltenberg I-regjeringen. statsministerperioden i 2001. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
FØRSTE SJEFEN: Jan-Erik Larsen, Jens Stoltenbergs nylig avgåtte rådgiver var også Stoltenbergs pressesekretær under Stoltenberg I-regjeringen. statsministerperioden i 2001. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media