VIL VOKSE MER:  First House-gründeren Bjørn Richard Johansen (t.v), Per Høiby (midten) og Johanna Ellefsen Rostad vil gjerne ha inn kinesiske selskaper i kundefolden. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
VIL VOKSE MER: First House-gründeren Bjørn Richard Johansen (t.v), Per Høiby (midten) og Johanna Ellefsen Rostad vil gjerne ha inn kinesiske selskaper i kundefolden. Foto: Erlend Aas / NTB scanpixVis mer

First House fridde til kinesiske kunder i 2011

- Frieri er ditt ord, men vi vil gjerne ha utenlandske selskap som kunder. Også kinesiske, sier First House-sjef Per Høiby.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Når det gjelder Kina, har First House som mål å hjelpe både norske selskaper som har forretningsinteresser i Kina og kinesiske selskaper som tenker på å investere i Norge».

Dette skrev First House og Per Høiby i nyhetsbrevet som er i Norway Report i 2011, som Aftenposten var først ute med i dag.

- Fungerte annonsen? Har dere nå kinesiske selskaper på kundelista? Lurer Dagbladet.

- Nei, ikke i dag. Vi har hatt et kinesisk selskap, et fiskeriselskap som heter China Fishery Group, sier Høiby og fortsetter:

- Ønsker kinesiske selskap - Men dette handler om noe helt annet enn vi er blitt urettmessig beskyldt for, om at vi er engasjert av Kina eller har kinesiske krefter krefter for å sverte Thorbjørn Jagland eller Nobelkomiteen, sier Høiby.

Men er det sånn at dere fortsatt frir til kinesiske selskaper? Spør Dagbladet.

- Frieri er ditt ord. Generelt vil vi gjerne ha utenlandske selskaper som kunder, også kinesiske. Intervjuet du refererer til er fra 2011, men det jeg sa da gjelder fortsatt, sier Høiby.

Skogstur Høiby går seg en tur i skogen i dag. Men ønsker likevel å sende to kommentarer på sms til Dagbladet. Den andre sms-en gjelder First House' kundeforhold med China Fishery Group:

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Dette har ingen ting med Harald Stanghelles påstander om at First House er betalt av Kina eller kinesiske interesser for å drive svertekampanje mot Thorbjørn Jagland eller påvirke sammensetningen av Nobelkomiteen å gjøre. Oppdraget var å bistå CFG, som er et globalt selskap børsnotert i Singapore, hovedkontor i Hong Kong i forbindelse med deres oppkjøp av et peruiansk fiskeoljeselskap notert på Oslo Børs. Vi jobbet som mediekontakt i en periode på noen måneder i fjor. Kundeforholdet er offentlig kjent blant annet gjennom utsendte pressemeldinger fra oss og omtale i blant annet Finansavisen og DN, skriver Høiby.

Bekymret norsk næringsliv Mer ønsker ikke First House-sjef og partner Per Høiby å si. I stedet viser han til selskapets pressemelding fra i går, der de bekrefter at First House klager inn kommentaren «På svertetokt for kineserne?», skrevet av Aftenpostens politiske redaktør Harald Stanghelle.

I Dagbladet lar First House-partner Morten Wetland seg intervjue om stormen som kom etter Stanghelles «et godt, men ubekreftet rykte» (krever innlogging).

- Jeg har selvfølgelig ikke noe oppdrag fra Kina, sier Wetland.

Det var etter at den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo fikk Nobels fredspris i 2010 at forholdet mellom Kina og Norge har vært så godt som ikke-eksisterende. Dette har gitt norske selskaper stor bekymring. Rederiforbundet har hatt flere møter for å finne ut hvordan forholdet kan bedres, avslørte Aftenposten i går.

First House er rådgivere for Rederiforbundet og Morten Wetland og Bjørn Richard Johansen har vært på møtene som har som formål å bedre Norges forhold til Kina.

Les også: John Olav Egeland: Når maskene faller. Kina-syndromet viser hvordan makt utøves bak lukkede dører.
Morten Wetland: - Ingen skurk (krever innlogging)

ØNSKER KINA-KUNDER:  Per Høiby og First House. Fra Norway Report 2011.
ØNSKER KINA-KUNDER: Per Høiby og First House. Fra Norway Report 2011. Vis mer