HEMMELIGE KUNDER: Landbruksminister Sylvi Listhaugs (Frp) kunder da hun var PR-rådgiver i First House er hemmelige. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
HEMMELIGE KUNDER: Landbruksminister Sylvi Listhaugs (Frp) kunder da hun var PR-rådgiver i First House er hemmelige. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer

First House hemmeligholder i Norge, men er åpne i EU

First House sa onsdag nei til å offentliggjøre kundelistene til landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp). Men i EU er listene til First House offentlig tilgjengelige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Årsaken er at selskapet er nødt til å være åpent om sine kundeforhold i EU for å få innpass for sine lobbyister i EU-systemet, skriver Aftenposten.

Ifølge EUs lobbyregister er Rederiforbundet en av kundene til PR-byrået. Og forbundet har ikke noe imot at dette er offentlig.

- Hemmelige kundelister er ikke viktig for oss i det hele tatt, sier direktør for næringspolitikk og kommunikasjon i Norges Rederiforbund, Harald Solberg, som ikke er negativ til et slikt lobbyregister i Norge.

- For vår del kan det godt innføres et lobbyregister, sier han.

First House i Norge har avslått å gi innsyn i Sylvi Listhaugs kundelister under henvisning til at listene er av «konkurransemessig betydning». Selskapet tror at det vil kunne skade selskapet om navnene på listen ble offentlige. Men bare i Norge.

- Det blir den komplette parodi at disse opplysningene er hemmelige i Norge, men tilgjengelig på en nettside i EU, sier Venstres Abid Q. Raja.

Venstre har fremmet et forslag om å innføre et norsk lobbyregister, mens de rødgrønne partiene ønsker å lage en ny lov som skal sikre at nye regjeringsmedlemmer må vise fram sin kundeportefølje hvis Stortinget ber om det.

(NTB)