First House inntar stortingssalen

Ap-politiker Jorid J. Nordmelan har vært ansatt som rådgiver i PR-byrået First House siden februar i år. Denne uka møter hun på Stortinget.

ÅPENHET: Jorid Nordmelan må la First House-kunder klare seg uten hennes råd denne uka. Ap-politikeren møter som vara på Stortinget for Ingvild Kjerkol. Foto: Jon Even Andersen
ÅPENHET: Jorid Nordmelan må la First House-kunder klare seg uten hennes råd denne uka. Ap-politikeren møter som vara på Stortinget for Ingvild Kjerkol. Foto: Jon Even AndersenVis mer

PR-byrået First House bidrar ifølge seg selv med ny innsikt og kunnskap til kundene.

«Vi er der når verdier skal skapes og forvaltes, når du skal overbevise andre, skape forståelse og aksept eller til og med begeistring», skriver selskapet om seg selv på hjemmesidene.

Denne uka må Jorid J. Nordmelan la kundene klare seg uten hennes kunnskap, analyser og overtalelsesevner. 28-åringen er første vararepresentant for Nord-Trøndelag Ap. Tirsdag møter hun for første gang på Stortinget etter at hun ble ansatt i First House i februar i år.

Samrøre-SMS'er

Koblingen mellom politikk og PR-bransjen har flere ganger blitt møtt med kritikk.

Det ferskeste eksemplet er reaksjonene som fulgte etter avsløringene om fortrolige SMS'er mellom Statsministerens kontor og First House-rådgiver Sigbjørn Aanes i dagene etter at den nå avgåtte justisminister Tor Mikkel Waras (Frp) samboer var blitt siktet av Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

Aanes var i mange år statssekretær ved SMK og en nær støttespiller for statsminister Erna Solberg (H).

- Dette viser at PR-byrået First House er direkte inne i diskusjonene ved Statsministerens kontor, sa lederen av kontroll- og konstitusjonskomiteen Dag Terje Andersen (Ap) til Dagbladet.

Han omtalte SMS-utvekslingen som uakseptabelt samrøre.

Kan være et problem

Da Nordmelan hadde sin første dag som stortingsrepresentant/First House-rådgiver tirsdag, stilte hun med en fullstendig kundeliste parat for innsyn.

- Det har skjedd tidligere at vararepresentanter har møtt og ikke vært åpen om kundeforhold. Det har vært ansett i befolkningen som problematisk, og da mener jeg at det er per definisjon problematisk, sier hun.

- Når vi vet av erfaring at lukkede kundelister kan framstå som skummelt, så ønsker jeg å opptre annerledes og vise åpenhet, legger Nordmelan til.

- En stortingsrepresentant har hele tiden et ansvar for å tenke gjennom hvordan ting framstår, utdyper hun.

Avstår fra behandling

Trønder-varaen sier at all kunnskap hun har opparbeidet seg om prosesser som politiker på kommunenivå, fylkesnivå og i Stortinget er eller kan være nyttig for PR-byråets kunder.

Nordmelan møtte som vararepresentant i 140 dager i forrige periode. Nå må hun for første gang ut på gangen.

Torsdag denne uka skal helse- og omsorgskomiteen avgi sin innstilling til Folkehelsemeldinga som regjeringen la fram 5. april i år. Den komitébehandlingen blir Nordmelan ikke med på.

- Norges Optikerforbund står på min kundeliste. Det er ikke noe direkte om dem i den meldinga, men de var på høring i komiteen. Så det har jeg snakket med komitéleder om, og jeg kommer ikke til å være med på den behandlingen, sier Nordmelan.