KLAGES INN: Aftenpostens politiske redaktør, Harald Stanghelle. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
KLAGES INN: Aftenpostens politiske redaktør, Harald Stanghelle. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer

First House klager til PFU

Klager inn Harald Stanghelles kommentar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): First House klager Aftenposten inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU) for det de mener er grovt krenkende påstander. Klagen kommer etter at politisk redaktør Harald Stanghelle i Aftenposten, i en kommentar i går spekulerte i om kommunikasjonsbyrået First House har hatt oppdrag for «kinesiske interessenter». Aftenposten har brutt bestemmelsene i pressens Vær Varsom-plakat om kritisk kildebruk (punkt 3.2) og om samtidig imøtegåelse (punkt 4.14), mener kommunikasjonsbyrået.

Stanghelle dro inn First House-topp Morten Wetland som en mulig aktør i en svertekampanje mot Nobel-sjef Thorbjørn Jagland etter en kronikk Wetland skrev i Dagens Næringsliv 15. mai. I kronikken lekker Wetland en diplomathistorie fra Washington og stiller seg kritisk til dagens Nobel-komité.

- Ikke engasjert av kinesiske interesser - Stanghelle viderebringer ubekreftede rykter som er uriktige og skadelige. First House har ikke vært engasjert av Kina eller «kinesiske interesser». Selskapet har heller ikke hatt noe oppdrag knyttet til å sverte Thorbjørn Jagland eller påvirke sammensetningen av den norske Nobelkomiteen. Vi mener det er brudd på god presseskikk å fremsette slike grove påstander i form av udokumenterte rykter, sier administrerende direktør Per Høiby i First House i en pressemelding.

Allerede i går truet byrået Aftenposten med PFU-klage.

Kommunikasjonsbyrået fremhever i pressemeldingen at «Aftenpostens bruk av usanne og ubekreftede rykter er blitt kritisert av fremtredende kommentatorer og pressefolk som mener at Aftenpostens redaktør har gått over grensen for hva som kan tillates som kildegrunnlag i norsk presse. Høiby deler denne vurderingen», skriver byrået.

- Vi mener Stanghelle her innfører en ny praksis i norsk presse. Han åpner opp for at ubekreftede rykter er godt nok grunnlag for å videreformidle påstander. Det er en dramatisk endring fra det vi mener er dagens praksis, og en endring som vil få store konsekvenser, både for journalistikken og objektene for journalistikken. Derfor er dette en sak av stor allmenn interesse som bør prøves av PFU, skriver Høiby.

First House mener at Stanghelles kommentar har ført til «stor forvirring» rundt First House i etterkant.

KLAGER TIL PFU: First House-sjef og bror til kronprinsesse Mette-Marit, Per Høiby.
Foto:Robert S. Eik/Dagbladet.
KLAGER TIL PFU: First House-sjef og bror til kronprinsesse Mette-Marit, Per Høiby. Foto:Robert S. Eik/Dagbladet. Vis mer

- Vi har ikke jobbet for Kina eller kinesiske interesser. Vi har ikke hatt noe oppdrag knyttet til Nobelkomiteens sammensetning. Men, som vi har sagt flere ganger, har vi norske kunder som også har interesser knyttet til Kina. Disse bistår vi med råd, analyser og sparring. Det er en naturlig del av oppgavene til et rådgivningsselskap. I lys av Stanghelles kommentar blir også dette fremstilt som uetisk, skriver Per Høiby, og mener selskapet burde fått muligheten til å oppklare fakta.

Deltok i hemmelig kinamøte
Men etter at pressen begynte å se nærmere på saken, ble det i går kveld ble det kjent gjennom VG og Aftenposten at First House-toppen Wetland har deltatt på et hemmelig Kina-møte med en rekke norske næringslivstopper, i regi av Rederiforbundet. I disse møtene skal sammensetningen av Nobel-komitéen ha blitt diskutert. Wetland sier selv at kronikken og møtet ikke har noe med hverandre å gjøre.

Det har også kommet fram at First House-partner Bjørn Richard Johansen er styremedlem i Norsk-Kinesisk Handelskammer. Organisasjonen skal «skape forretningsmuligheter mellom Norge og Kina», og «fremme næringslivsmuligheter mellom de to landene».

Les også Marie Simonsens kommentar: En norsk konspirasjon.


I KINA-MØTER: Morten Wetland, tidligere FN-ambassadør og Stoltenberg-medarbeider. Foto: Nina  HANSEN / Dagbladet.
I KINA-MØTER: Morten Wetland, tidligere FN-ambassadør og Stoltenberg-medarbeider. Foto: Nina HANSEN / Dagbladet. Vis mer