UTLEVERTE KOLLEGAENS PINLIGE DAG: First House-topp Morten Wetland, som var FN-ambassadør da Barack Obama fikk fredsprisen. Wetland har også vært statssekretær for tidligere statsminister Jens Stoltenberg (Ap). Foto: Nina  HANSEN / Dagbladet.
UTLEVERTE KOLLEGAENS PINLIGE DAG: First House-topp Morten Wetland, som var FN-ambassadør da Barack Obama fikk fredsprisen. Wetland har også vært statssekretær for tidligere statsminister Jens Stoltenberg (Ap). Foto: Nina HANSEN / Dagbladet.Vis mer

First House-topp lekket diplomathistorie uten tillatelse

Morten Wetland bekrefter overfor Dagbladet at han ikke klarerte med Utenriksdepartementet før han utleverte Washington-samtale.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Verken Utenriksdepartementet eller tidligere Washington-ambassadør Wegger Chr. Strømmen godkjente eller visste om First House-topp og tidligere FN-ambassadør Morten Wetlands leserinnlegg i Dagens Næringsliv 15. mai.

Der avslører han en historie fra diplomatiet i Washington.

Ikke klarert Innlegget var «overhodet ikke klarert», og kom «svært overraskende» på Utenriksdepartementet, får Dagbladet bekreftet.

Til DN forteller Wetland om sterke reaksjoner fra Det hvite hus da USAs president Barack Obama fikk fredsprisen. Ifølge Wetland skal hans kollega Strømmen i Washington ha fått en overhaling fra Barack Obamas egen stabssjef, Rahm Emanuel.

«Min pinligste dag i FN de årene jeg var Norges ambassadør der var den dagen prisen til USAs president Barack Obama ble kunngjort. Ingen snakket om saken. Min kollega i Washington fikk seg en overhaling av Obamas stabssjef. Ordet «fawning» ble brukt, som betyr noe i retning av underdanig smiger», skriver Wetland i innlegget.

Der tar han til orde for at Stortinget bør sørge for at to-tre av medlemmene i komiteen som tildeler nobelprisen er utlendinger.

Taushetsplikt Historien om overhalingen skal etter det Dagbladet erfarer, være sann. Men for ansatte i Utenriksdepartementet gjelder streng taushetsplikt, både for nåværende og tidligere ansatte.

Wetlands innlegg er i dag blitt brukt av Aftenpostens politiske redaktør, Harald Stanghelle, som mener at First House-toppen er med på en svertekampanje mot Nobelkomiteen generelt, og Thorbjørn Jagland spesielt. Stanghelle hevder at First House jobber for Kina, noe First House-sjef Per Høiby avviser.

Les saken: First House truer Aftenposten etter antydninger om skjult Nobel-oppdrag for Kina.

Oppfatter det som innenfor - Nei, jeg har ikke konferert med Wegger eller UD om dette. Men det er ikke bare han og jeg som vet om dette. Det er kanskje noen som mener at jeg burde klarert det, men det har jeg altså ikke gjort. Jeg oppfatter at dette er innenfor det en tidligere embetsmann kan si. Jeg skjønner ikke hvordan dette kan være til skade for rikets sikkerhet, sier Morten Wetland til Dagbladet.

Wetland avviser at han skrevet innlegget som First House-mann, på oppdrag fra Kina eller på oppdrag fra norske bedrifter med interesser i Kina.

- I så fall ville det vært grovt uetisk. Dette er en meningsytring fra Morten Wetland. Som tidligere ambassadør ønsket jeg å fortelle om en erfaring jeg hadde. Som ambassadør ønsker man, selv om Nobel-komiteen er uavhengig, at tildelingen skal skape positiv oppmerksomhet. FN-miljøet i New York er et tett miljø, og tildelingen av fredsprisen til Obama ble ikke tatt godt imot, forteller Wetland, som ikke ønsker å utdype historien noe nærmere.

Ingen kommentar fra UD Den angivelig utskjelte Wegger Chr. Strømmen er utnevnt til ny utenriksråd i UD, og tiltrer denne sommeren. Han ønsker ikke å kommentere denne saken, får Dagbladet beskjed om. Det gjør heller ikke UDs informasjonsavdeling.

- Vi har ingen kommentarer til denne saken, sier informasjonsdirektør i UD, Frode O. Andersen, til Dagbladet.