STRIDENS KJERNE: Tildelingen av fredsprisen til den kinesiske disidenten Liu Xiaobo har fått regimet i Kina til å se rødt. Nå antyder også Aftenpostens politiske redaktør at Kina driver lobbyvirksomhet gjennom PR-selskapet First House for å få Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland kastet. Arkivfoto: Heiko Junge/NTB Scanpix
STRIDENS KJERNE: Tildelingen av fredsprisen til den kinesiske disidenten Liu Xiaobo har fått regimet i Kina til å se rødt. Nå antyder også Aftenpostens politiske redaktør at Kina driver lobbyvirksomhet gjennom PR-selskapet First House for å få Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland kastet. Arkivfoto: Heiko Junge/NTB ScanpixVis mer

First House truer Aftenposten etter antydninger om skjult Nobel-oppdrag for Kina

Mener avisen bryter Vær varsom-plakaten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): First House slår kraftig tilbake etter en lederartikkel fra politisk redaktør i Aftenposten, Harald Stanghelle. Der antyder Stanghelle at PR-byrået jobber på oppdrag fra Kina for å få kastet Thorbjørn Jagland som leder av Nobelkomiteen.

«Imidlertid kan gode, men ubekreftede rykter fortelle at «kinesiske interesser» har leid inn First House til kampanjen mot Thorbjørn Jagland og Nobel-komitéen. Da er nok gode råd bokstavelig talt dyre, og da passer det godt med en velformulert drittpakke om hvor latterlig Obama-prisen var», skriver Stanghelle i lederartikkelen.

- bryter taushetsløfte Utgangspunktet er First House-partner og tidligere FN-ambassadør Morten Wetlands innlegg i Dagens Næringsliv forrige uke, der han skrev: «Min pinligste dag i FN de årene jeg var Norges ambassadør der var den dagen prisen til Barack Obama ble kunngjort. Ingen snakket om saken. Min kollega i Washington fikk seg en overhaling av Obamas stabssjef»

Kollegaen Wetland viste til i sitt innlegg er Wegger Chr. Strømmen, som i dag er påtroppende utenriksråd og toppsjef i Utenriksdepartementet. Han har ikke villet kommentere ekskollegaens påstand om det som skjedde i Washington.

«For oss i mediene er det festlig at en tidligere toppdiplomat bryter sitt taushetsløfte for å fortelle sladder fra det diplomatiske liv. Fullt så morsomt er det nok ikke for utenriksråd Strømmen som ser sine egne samtaler med FN-kollega Wetland på trykk i en norsk avis — med frisk internasjonal spredning via nyhetsbyrået Associated Press», skriver Stanghelle.

Slår tilbake PR-byrået First House er de siste årene blitt landets mest omtalte på grunn av sine svært profilerte ansettelser av tidligere politikere, og hemmelighold av sin kundeportefølje. Etter Stanghelles lederartikkel har selskapet gått til et sjeldent motangrep.

- Normalt kommenterer vi av ulike årsaker ikke kundeforhold. I denne saken ser vi oss nødt til å gjøre et unntak, fordi Stanghelle videreformidler og gir ytterligere autoritet til ubekreftede rykter om at vi bryter vårt og bransjens etiske regelverk. Det er ikke riktig at vi har Kina som kunde. Vi har ikke oppdrag som beskrevet i Stanghelles artikkel, skriver administrerende direktør og partner i First House, Per Høiby, i en pressemelding.

Truer med PFU I meldingen antydes det at selskapet kan komme til å klage Aftenposten inn til Pressens faglige utvalg.

- I tillegg er det svært alvorlig at Aftenposten videreformidler det avisen selv omtaler som ubekreftede rykter, og gir dem både et autoritativt preg og ytterligere spredning, uten å kontakte oss på forhånd. Det er etter vår mening et klart brudd på Vær Varsom-plakatens punkt 4.14 om at den som utsettes for sterke beskyldninger skal ha adgang til samtidig imøtegåelse av faktiske opplysninger, står det i meldingen.

First House-sjefen sier selskapet følger bransjeorganisasjonen KOMMs etiske regelverk som slår fast at kommunikasjonsrådgivere skal være åpne om sine roller, og hvem man representerer når man opptrer som aktør på oppdragsgivers vegne i offentligheten.

- Det er derfor utenkelig at vi skal delta i en debatt i det offentlige rom knyttet til et betalt oppdrag, uten at det ble opplyst hvem som var oppdragsgiver, skriver Høiby.

Også Jagland antyder Wetlands innlegg i Dagens Næringsliv ga ny næring til den pågående debatten om nobelkomiteens sammensetning. Blant annet skrev VGs kommentator Anders Giæver om sin skepsis da Obama fikk fredsprisen.

TRUES: Politisk redaktør i Aftenposten, Harald Stanghelle. Foto: Berit Roald / Scanpix
TRUES: Politisk redaktør i Aftenposten, Harald Stanghelle. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer

I sitt svar til samme avis gikk også Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland langt i å antyde at PR-byrået First House kan ha en betalt rolle i debatten.

«Når First House, som kanskje har eller kan få kunder som lenge har vært misfornøyde med prisen til Liu Xiabou, tar ordet i debatten om Fredsprisen i 2009 og i forlengelsen har meninger om Nobelkomiteens sammensetning, ville det være på sin plass at Giæver stiller noen spørsmål. For eksempel om et privat lobbybyrå ønsker å ha noe si over Nobelkomiteens sammensetning? De har kanskje skjønt at det er blitt for belastende å bruke prisen til Liu Xiabou mot komiteen. Derfor bruker man en annen pris», skriver Jagland.

- Jeg har ikke behov for å kommentere den pågående debatten, sier Thorbjørn Jagland til Dagbladet i dag.

KOMMENTARFELTET BLE DEBATTLEDET AV BJØRN BRATTEN.

TRUER: First House-sjef Per Høiby.
Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix
TRUER: First House-sjef Per Høiby. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix Vis mer