Fish and chips-spisende briter kan ha støttet hvalfangst: Nå advares de mot å importere fisk fra Norge

Selskapene driver med finnhvalfangst.

STØTTET FINNHVALFANGST: Et av selskapene som leverer fisk til britenes tradisjonsrett, fish and chips, har tilknytning til et selskap som driver med fangst av finnhval, som er fredet i flere land. Foto: NTB Scanpix
STØTTET FINNHVALFANGST: Et av selskapene som leverer fisk til britenes tradisjonsrett, fish and chips, har tilknytning til et selskap som driver med fangst av finnhval, som er fredet i flere land. Foto: NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Briter og turister som i sommer har kjøpt og spist Storbritannias tradisjonsrett, fish and chips, kan ha støttet selskaper som driver med hvalfangst.

Det skriver avisa The Independent, som skriver at selskapet som leverer fisken, Warners Fish Merchants Ltd, har tilknytninger til et islandsk selskap som driver finnhvalfangst.

Nå rådes britiske selskaper til å være forsiktige før de bestiller fisk fra blant annet Norge.

Bedt om å stoppe - Warners og andre britiske selskaper bør forsikre seg om at det ikke finnes et eneste bånd mellom selskapet og hvalfangst, før de importerer fisk fra selskaper fra hval-land som Norge, Japan og Færøyene, sier Perry. 

Selskapet leverer fisk til åtte prosent av Storbritannias fish and chips-butikker. De bes nå om å avslutte samarbeidet med en av Islands største fiskeeksportører, HB Grandi, som har tilknytninger Hvalur - selskapet som fortsatt driver med hvalfangst, som for flere år siden ble gjort ulovlig.

- Britiske forbrukere bryr seg om hvaler og delfiner, og vil bli rystet over å vite at fish & chipsen de kjøper legger penger i lomma på islandske hvalfangere, sier Clare Perry, seniorrådgiver i miljøvernsorganisasjonen Environmental Investigation Agency (EIA), til avisa.

Finnhvalfangsten har vært strengt regulert av Den internasjonale hvalfangstkommisjon og arten er nå i praksis fredet, skriver Store norske leksikon, men fortsatt får enkelte land fange hvalen i forbindelse med forskning.

- Utrydningstruet Det islandske selskapet, Hvalur, har ifølge miljøvernsorganisasjonen EIA tatt livet av opp mot 90 finnhvaler, som er klassifisert som utrydningstruet. I 1986 ble kommersiell fangst av finnhval gjort ulovlig, men Island og Japan - begge medlemmer av kommisjonen - fortsette å jakte på dyrene.

Ifølge The Independent bruker også Japan metodene bare for forskning - men mesteparten av kjøttet ender likevel hos forbrukerne.

FREDET: Finnhvalen, som er den nest største av alle hvalene målt i lengde, er fredet, men noen steder får man fortsatt lov til å fange den. Her trekker en finnhval luft i polhavet sydøst for Svalbard. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
FREDET: Finnhvalen, som er den nest største av alle hvalene målt i lengde, er fredet, men noen steder får man fortsatt lov til å fange den. Her trekker en finnhval luft i polhavet sydøst for Svalbard. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix Vis mer

- Finnhvalen er utrydningstruet. Så det er veldig realistiske konserveringsproblemer knyttet til den islandske fangsten. De er det nest største paddedyret på jorda, og med den størrelsen er det umulig å drepe dem humant, sier Perry.

- Ikke hvis det ikke var bærekraftig Selskapet Hvalur har ikke svart The Independent, men har i et tidligere intervju uttalt at hvalene kun blir utsatt for minimal lidelse når de blir «skutt med harpuner som detonerer i hjernen deres», skriver avisa.

- Mellom 1932 og 1966 tok britiske fartøyer 63 000 blåhvaler og 105 000 finnhvaler - mens vi tar 150. Vi ville ikke drevet med hvalfangst hvis det ikke var bærekraftig - vi har en bestand på rundt 20 000, sa selskapet i et tidligere intervju.

RETTELSE: I den første versjonen av denne artikkelen sto det at britene hadde spist finnhvalkjøttet. Det var selvfølgelig feil, og det er nå rettet.