Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fisk kjenner ikke smerter

Til glede for alle sportsfiskere, spesielt og fiskere generelt: En amerikansk forsker har slått fast at fisk ikke kan føle smerter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Man kan altså slutte å synes synd på fisken som vrir seg før den er halt på land eller om bord i båten og fiskekroken trekkes ut.

Nå sier professor i zoologi og fysiologi, James D. Rose, at det er umulig for en fisk å føle smerter. Fisk har ikke de deler av hjernebarken som oppfatter smerter hos pattedyr og mennesker.

Hodeløs

- Man må skille mellom reaksjoner på hud og smerte. En person som er under anestesi på operasjonsbordet vil fortsatt reagere på ytre stimuli, men han eller hun vil ikke føle smerte. Alle som har sett en hodeløs kylling løpe omkring, vet at kroppen kan reagere på stimuli, men kyllingen kan ikke føle noen smerte, sier professor Rose.

Han innrømmer at det fins personer som er uenig i hans konklusjoner, men ingen har kommet med vitenskapelige motbevis.

Professoren har offentliggjort sine undersøkelser i det amerikanske fagtidsskriftet Review of Fisheries Science. Han er ansatt ved universitetet i Wyoming.

Kritikk

Britene er i likhet med nordmenn ivrige sportsfiskere, det er over to millioner som er medlem av fiskeklubber. De har lenge vært utsatt for kritikk fra dyrevenner som hevder at fisk lider og har det vondt når den trekkes på land.

Gleder seg

I årevis har det rast en debatt om fisk kan føle smerter. Dyrevernforeningen RSPCA ga ut en rapport for 30 år siden hvor de mente å ha bevis for at fisk kan føle smerter. Helt fra det 19. århundre har det rast en debatt. Den kjente dikteren lord Byron sa at sportsfiske er «den mest brutale, den mest hjerteløse og mest idiotiske sport som finnes».

Underhusmedlemmet Martin Salter (Labour) som er en rådgiver for sportsminister Richard Caborne, gleder seg over denne meldingen fra USA og sier:

- Dette er en fantastisk rapport, den tilbakeviser alle påstander om at fisking er en blodsport på linje med revejakt og rådyrjakt. Altfor lenge har dyrevenner hevdet at fisk og pattedyr er like. Det er de ikke.

Ekstreme amerikanske dyrevernorganisasjoner har gjentatte ganger krevd at alt fiske må forbys fordi fangsten innebærer pining av levende vesener.

KALD FISK: Fisk er et kaldblodig vesen som ikke føler smerte slik pattedyrene gjør, konkluderes det fra seriøst ameri-kansk hold. Her en uer som vel er kroket før gjellene skal skjæres over.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media