Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Fisk på børs

TROMSØ (Dagbladet): Frp og Siv Jensen vil ha ettertraktede fiskekvoter på børs. Det velgeragnet tør hun ikke ta i sin munn i Nord-Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siv Jensen samlet fullt hus da hun besøkte Tromsø i går, men Frp's vellykkede stemmefiske i Nord-Norge handler ikke om fiskeripolitikk, bærebjelken for bosetningen i nord. Frp's radikale standpunkter - å la markedet regulere all deltakelse i fisket - er neppe salgbare i Gjesvær og Gryllefjord. De vil snu opp ned på hele Fiskeri-Norge.

- Tar strupetak

Frp ønsker et omsettelig system der kvoter og fiskerettigheter fritt skal kunne kjøpes og selges på børs. - Det er i dag altfor mye lover og reguleringer i fiskerinæringen når det gjelder kvoter og størrelser på båter. Det hindrer en helårlig effektiv utnyttelse av ressursene. Norge taper «krigen» mot de store fiskerinasjonene, sier Siv Jensen til Dagbladet.

Ivan Kristoffersen, den politiske kommentatoren fra Tromsø, er dypt uenig.

- Vil kystfolket gi bort arvesølvet, kan de selge sjela og følge Siv Jensen. Frp vil gjøre slutt på alt nordnorsk ressurseierskap og ta strupetak på næringa.

- Skjelver

Mange aktører i næringa - bortsett fra de største rederne - skjelver i buksene ved tanken på et Frp-styrt Fiskeri-Norge. De ønsker ikke fiskeribørs, som på Island.

- De kapitalsterke rederne kjøpte opp alle kvotene, Islands nasjonalformue ble samlet på få hender og bygder fraflyttet. Norskekysten blir lagt øde dersom pengefolket i Norge får den samme sjansen. Nå må folk få opp øynene for hva Frp

egent

lig vil gjøre med landsdelen, sier Edgar Ingebrigtsen, leder i Norges Råfisklag.