Fiske-eventyr i Os-elva

Det er slett ikke alle som gleder seg over de siste godværsmeldingene. Elvefiskerne ønsker seg regn. Nedbør fører nemlig til flomstore elver og dermed godt fiske der vannføringen ellers er lav.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OS (Dagbladet): Hittil har vestlandske elver, takket være regnet, hatt en kjempeåpning av laksesesongen som startet 1. juni. Jan Åge Lyssandtræ (34) og Per Henriksen (45) opplevde sitt drømmefiske da de landet to smålaks og 25 sjøørreter på en natt i Os-elva sør for Bergen.

Miste fisk

I tillegg mistet Per Henriksen en pen laks etter at sena ble filt av mot en stein. Å miste fisk er en del av gamet, og det er slett ikke første gang for Henriksen.

-  Vi kaller ham «miste-Per», flirer Jan Åge som imidlertid hevder at fiskekameraten er god til å håve for andre. Han er en skikkelig «håvmester».

Makkefiske

Os-elva er en av mange småelver som er avhengig av nedbør for at fisken skal gå opp. Ved lav vannstand hoper laks og sjøørret seg opp utenfor munningen, og når så regnet øser ned, går fisken nesten i stim opp i elva. De største fangstene får de som bruker makk til agn, men også fluefiskerne kan få sin del av kaka.

Når alt klaffer, vannstand, temperatur og oppgang av fisk, kan du få drømmefangster selv i små elver.

Årets første laks i Os-elva ble tatt rekordtidlig av Sjur Veim, bare fem minutter etter sesongstart.

 FAST FISK:  Fiskekameratene opplevde en elv stinn av fisk. Her har Jan Åge Lyssandtræ satt på en smålaks som bøyer stanga. Per Henriksen venter på napp i Kvernhushølen.  FAST FISK:  Fiskekameratene opplevde en elv stinn av fisk. Her har Jan Åge Lyssandtræ satt på en smålaks som bøyer stanga. Per Henriksen venter på napp i Kvernhushølen. Foto: Oddmund Lunde
FAST FISK: Fiskekameratene opplevde en elv stinn av fisk. Her har Jan Åge Lyssandtræ satt på en smålaks som bøyer stanga. Per Henriksen venter på napp i Kvernhushølen. FAST FISK: Fiskekameratene opplevde en elv stinn av fisk. Her har Jan Åge Lyssandtræ satt på en smålaks som bøyer stanga. Per Henriksen venter på napp i Kvernhushølen. Foto: Oddmund Lunde Vis mer
DRØMMEFISKE: Etter en natt i Os-elva kan Per Henriksen (t.v.) og Jan Åge Lyssandtræ stolt presentere sin flotte fangst. Henriksen med en sjøørret og Lyssandtræ med en smålaks, eller tert, som det heter lokalt.