Fiske-massakre på Hawaii

Langt verre enn en oljekatastrofe.

KATASTROFE: Redningsmannskaper jobber på spreng for å fjerne død fisk og død ål på strendene i Hawaii. Foto: REUTERS/NTB Scanpix.
KATASTROFE: Redningsmannskaper jobber på spreng for å fjerne død fisk og død ål på strendene i Hawaii. Foto: REUTERS/NTB Scanpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tusenvis av død fisk har bli skylt i land på Hawaii den siste uken, etter at flere hundre tusen liter av melasse lekket ut i sjøen ved havneområdet i Honolulu.

Melasse er et avfallsprodukt fra sukkerindustrien. Den brune tyktflytende massen har lagt seg som et lokk på havbunnen og hindrer at det kommer oksygenholdig vann ned tiil de fiskene som lever på bunnen. Resultatet er fisk som gisper etter oksygen - og dør, skriver Los Angeles Times.

Det som er enda verre er at det ikke finnes noen mulighet for å rydde opp sølet.

- Det er ingenting vi kan gjøre for å fjerne melassen fra havet, sier Jeff Hull, en talsperson for selskapet Matson Inc. som er ansvarlig for katastrofen. Melassen lekket ut i havet da rørledningen som pumpet massen ombord i en båt sprakk.

Kan ikke fjernes - Det har sunket til havbunnen. I motsetning til olje som kan renses fra havoverflaten, synker dette ned i vannet, sier Jeff Hull.

Myndighetene står også ganske rådville tilbake, og oppgittheten er helt tydelig:

- Det er sukker og sukkeravfall i vannet. Hvis noen vet om en vitenskapelig metode for å fjerne melassen fra vannet, vær så snill å fortell oss om det, sier Janice Okubo, talsperson for Helsedepartementet på Hawaii.

Dette er den største menneskeskapte naturkatastrofen som har rammet Hawaii i moderne tid, og ifølge myndighetene har de aldri opplevd noe lignende tidligere.

Enorm fortvilelse Fortvilelsen av de enorme mengdene med død fisk er stor. Strendene er overdynget med død fisk og døde krabber. Den fisken som fortsatt lever er i svært dårlig forfatning etter at 1.600 tonn tykk sirup lak ut i havet. Størsteparten av utslippet har blitt skyldt inn i  Ke'ehi Lagoonen.

- Dette er en svært alvorlig situasjon, og det krever en koordinert samstemt aksjon mellom alle departementene for å lykkes, sa senatoren på Hawaii, Brian Schatz. Myndighetene prøver nå å pumpe oksygen ned mot havbunnen for å beskytte særlig sensitive berørte områder, og for å spre og bryte ned miljøgifter.

Frykter haier Som følge av all den døde fisken har myndighetene gått ut med en advarsel mot å hoppe ut i havet. De er redde for at all den døde fisken skal tiltrekke store mengder hai.

- Hvis dere ser at vannet er brunt, må dere ikke hoppe ut. Det kan bli en høy algeproduksjon som kan resultere i store mengder bakterier. Det er også overhengende fare for at hai-flokker kan tiltrekkes, skriver myndighetene i en pressemelding.

Professor og marinebiolog David B. Field ved Hawaii Pacific University, sier at det er umulig å forutsi konsekvensene av katastrofen.

- Hvilke bakterier vil spise av sukkeret, hvor lavt oksygennivået vil falle og hva skjer med vannkvaliteten? Det vet vi ikke. Vi har aldri hattet melassutslipp tidligere, så dette er et enormt eksperiment. Et eksperiment av den uheldige sorten, sier David B. Field.

DØD: En død fisk har blitt sklty opp på land i Keehi Lagoonen etter at melassen lekket ut i havet. Foto:  REUTERS/NTB Scanpix.
DØD: En død fisk har blitt sklty opp på land i Keehi Lagoonen etter at melassen lekket ut i havet. Foto: REUTERS/NTB Scanpix. Vis mer