Fiskedød i Donau etter giftutslipp

Det røde slammet truer nå hele økosystemet i elva.

Nådd Donau: Frivillige redningsarbeidere har samlet død fisk fra en elv nær giftutslippet. Nå har det giftige slammet også nådd elven DonauFoto: AFP/Scanpix
Nådd Donau: Frivillige redningsarbeidere har samlet død fisk fra en elv nær giftutslippet. Nå har det giftige slammet også nådd elven DonauFoto: AFP/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Giftutslippet i Ungarn har nådd Donau der det allerede er oppdaget død fisk. Det røde slammet truer nå hele økosystemet i elva som renner gjennom flere europeiske land.

Myndighetene slåss for å redusere pH-verdiene i Donau. Torsdag ble nivået målt til over 9,1, som er grensen for hva fisk kan overleve. Normalnivået er mellom 6 og 8.

Stanken av død fisk henger tungt over andre elver i området, og hjelpemannskap deler ut løpesedler til innbyggere om at de verken må fiske eller spise fisk fra elvene.

Nådd Donau Samtidig meldes det at all fisk er død i den mindre elva Marcal, som ble først rammet av utslippet.

- Det røde giftslammet nådde i morgentimene fram til Donau, til den såkalte Mosoni-grenen, som ligger rundt 10 kilometer fra selve elveløpet, sier Tibor Dobson, leder for den nasjonale krisemyndigheten NDU.

Det giftige, røde slammet stammer fra damanlegget til en aluminiumsfabrikk i Ajka vest i Ungarn. Da dammen brast mandag, strømmet slammet inn i flere landsbyer, blant annet i Kolontar, der fire mennesker omkom, blant annet et barn Tre personer er fortsatt savnet etter giftutslippet.

- Alle kunne omkommet Donau er Europas nest lengste elv og renner fra Ungarn gjennom Kroatia, Serbia, Bulgaria, Romania og Ukraina og ut i Svartehavet.

Romania har bedt Ungarn om mer informasjon om utslippet for å kunne forberede seg på en eventuell forurensing av drikkevannet i byer langs elven.

Slammet kan nå Romania lørdag, ifølge en rumensk tjenestemann.

Ungarns statsminister Viktor Orban besøkte torsdag den hardest rammede landsbyen Kolontar.

- Det er vanskelig å finne ord. Hadde dette skjedd om natten, ville alle vært døde, sier han.

Orban legger til at deler av landsbyen ikke vil bli gjenoppbygd fordi det ikke vil være mulig å leve der. Regjeringssjefen gjentok også at krisen ikke hadde naturlige årsaker.

- Dette er en miljøkatastrofe uten sidestykke i Ungarn. Og det er mer enn sannsynlig at årsaken er menneskelig feil. Dette skulle ha vært oppdaget. Veggen falt ikke sammen på et minutt, sa statsministeren.

Blant de verste Greenpeace regner giftutslippet som en av de tre verste miljøkatastrofene i Europa de siste 30 årene. Flere miljøvernorganisasjoner har advart mot langtidseffektene av tungmetaller som bly, arsenikk og krom.

- Hvis metallene løser seg opp, synker de til elvebunnen og blir tatt opp av planter og fisk, og det er en type forgiftning det er veldig vanskelig å håndtere, sier Gabor Figeczky i WWF Ungarn.

Ungarske myndigheter antar at opprydningsarbeidet kan ta inntil ett år, ifølge Zoltán Illés, statssekretær med ansvar for miljøsaker. Han anslår at utgiftene blir på flere titalls millioner euro.

Etterforskes Ungarsk politi har innledet etterforskning av ulykken og tatt beslag i papirer hos selskapet som eier fabrikken og damanlegget, MAL Zrt. Selskapet hevder det har gjennomført tilstrekkelig overvåking av anlegget, og at en inspeksjon så sent som samme dag som ulykken skjedde, ikke avdekket noe.

Styreleder Lajos Tolnay sier til avisa Vilaggazdasag at selskapet ønsker å starte opp igjen produksjonen til helgen med et annet damanlegg for det giftige avfallet.

Han peker på at 3.000 arbeidsplasser står i fare dersom produksjonen ikke gjenopptas.

(NTB)