- Fiskedumping er hysj-hysj

Norske fiskere tør ikke fortelle om fiskefusk av frykt for å miste jobben, hevder fiskeren Gunnar Hansen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAMMERFEST (Dagbladet): I perioden fra 1998 til utgangen av 2002 - da han ble sykemeldt - seilte fiskeren i snitt 20 turer årlig på trålere med base i Hammerfest. I år 2001 overtok Røkke-kontrollerte Norway Seafoods driften av båtene.

- Kastet på havet

- Bare en gang sa basen på dekk at «her tar vi vare på all fisken». Stort sett på alle øvrige turer ble småfisken sortert ut og kastet på havet. Vi fikk beskjed om at «den småfisken tar vi ikke for den er dårlig betalt» eller «den arten har vi ikke kvote på». Enten er du med, eller så blir du satt på land, sier 54-åringen, som i går kveld sto fram på NRKs «Brennpunkt».

- Dumpingen av småfisken er hysj-hysj i miljøet. Den som snakker, blir utstøtt. Jeg regner ikke med at jeg noen gang får hyre på igjen, verken hos Røkke eller i noe annet norsk rederi, sier han.

- Rydd opp!

- Det finnes en holdning, en uskreven justis og en mangel på respekt for naturen som er utbredt blant fiskere. Jeg tar min del av ansvaret for miljøkriminaliteten og skylder ikke på noen andre. Hvis politiet vil putte meg i fengsel, har jeg gjort meg fortjent til det.

Han mener det er rederiene som må rydde opp i ukulturen.

- Jeg stoler på at folk som Røkke rydder opp på båtene sine. De forvalter tross alt store deler av nasjonalformuen.

Kjell Inge Røkke har gjort det klart at de som med overlegg begår lovbrudd, er uønsket om bord på hans trålere.

- Jeg kan ikke forstå at ikke rederne har grepet inn tidligere. Og hvis Røkke skal sparke alle juksemakerne, blir det mange ledige jobber om bord på båtene hans, mener Hansen.

- Hjelpeløse julenisser

En rekke ganger har Hansen og fiskerkollegene blitt oppsøkt av Kystvaktas inspektører.

- De kommer som hjelpeløse julenisser og spør om det er noen snille gutter om bord. Så snart de har seilt vekk, fortsetter vi bare å dumpe fisk, sier han.

Etter at han ble syk, har samvittigheten plaget ham. Han føler at han har bidratt til å ta levebrødet fra andre.

- I løpet av to turer på havet har jeg egenhendig kastet en årskvote for en kystfisker over bord. Samtidig blir små kystfiskebåter hogd opp fordi det liksom ikke er fisk nok til dem. Det er absurd, og jeg kan ikke forsvare dette overfor etterslekta mi, sier fiskeren.

Havforsker Odd Nakken anslår nå at det dumpes fisk for mellom 500 og 800 millioner kroner årlig fra norske båter.

- Jeg føler et stort ubehag ved tanken på at Norge slår seg på brystet og sier at vi er verdensmestere i forvaltning, sier Gunnar Hansen.

MILJØKRIMINALITET: - Dumping av småfisken er hysj-hysj. Den som snakker, blir utstøtt. Jeg regner ikke med at jeg noen gang får hyre på igjen, sier fisker Gunnar Hansen.