Fiskefusk-anklager mot Røkke-trålere

Store mengder småfisk dumpes fra norske trålere, hevder fiskere i NRKs «Brennpunkt» i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Per Ellingsen

TROMSØ/OSLO (Dagbladet): Blant annet framsettes det alvorlige anklager mot landets største trålrederi, det Kjell Inge Røkke-kontrollerte Norway Seafoods. I programmet snakker ansatte på norske ferskfisktrålere om ulovlig utkast av fisk. Fiskerne risikerer å betale en høy pris. De får trolig sparken.

Halvparten over bord?

- Aksjonærene og den største eieren, Kjell Inge Røkke, har vært helt tydelig. Han har uttalt at fiskejuks på hans båter er uakseptabelt, og betyr sparken for de ansvarlige. Vi har nulltoleranse for juks, sier konsernsjef Yngve Myhre i Norway Seafoods, som presiserer at konsernet ikke kjenner til uregelmessigheter om bord i trålerne.

Det gjør imidlertid de som står på dekk.

- Jeg tror ikke jeg lyver så veldig mye hvis jeg sier at iallfall 40- 50 prosent av småfisken under ett kilo går over bord, sier en av fiskerne til «Brennpunkt».

Røkke mot fusk

- Det er fisk for mange millioner kroner som er dumpet, påstår fiskeren.

Fiskerne som innrømmer fiskefusk er ansatte i to av landets største fiskebåtrederier, West Fish og Norway Seafoods.

- Jeg har jo vært på alle Norway Seafoods båter, av og til på dekk og av til styrmann, og det er klart at på dekk blir det dumpet fisk. Er de som leder på dekk for at vi skal dumpe fisk så gjør vi det, jeg også, sier «Brennpunkt»s kilde.

Tok klar avstand

Norway Seafoods har eierandeler i tre rederier med 17 trålere i Nord-Norge. I desember 2000 rykket Røkke ut mot fiskefusk i et innlegg i Dagbladet:

«Jeg mener det er svært viktig med et effektivt kontrollverk for å beskytte ressursene og sikre en seriøs forvaltning. De som får fiskerettigheter fra fellesskapet, har et ansvar for en god ressursforvaltning,» skrev han.

Nå hevder hans egne ansatte at småfisk kastes på havet fordi den gir dårligere pris enn større fisk. Fiskeren ønsker å være anonym inntil programmet er sendt.

Toppsjef Bjørnar Kleiven i West Fish ønsker ikke å kommentere «Brennpunkt»s opplysninger. Han viser til informasjonssjef Arild Riise i Fiskebåtredernes Forbund.

- Dersom fiskerne har trodd at de skulle få bedre betalt ved å kaste ut fisk, så er det en misforståelse. Utregninger viser at en trålfisker som kaster småfisk, bare tjener rundt 1000 kroner i året på det, sier informasjonssjef Arild Riise i Fiskebåtredernes Forbund.

- Utkast var et problem før, men er det ikke i dag, og har ikke det systematiske omfanget som «Brennpunkt» hevder, sier Riise, som peker på at det er utviklet sorteringsrister og maskeviddebestemmelser for å unngå fangst av småfisk.

Minimalt problem

- Kan påstandene skade havfiskeflåtens omdømme?

- Nei. Det to av 6000 ansatte sier, får stå for deres egen regning. Jeg vil si at den strenge forvaltningen i Barentshavet nå gjør at vi kan høste av det største matfatet vi har sett på flere tiår. Vi kan ikke, i et land med verdens strengeste kontrollregime, basere virksomheten på ulovligheter, sier Riise.

Fiskeridirektoratets Nord-Norge-direktør, Arne Luther, er flere ganger kontaktet av fiskere som har fortalt om dumping.

- Jeg har rapportert dette videre i systemet. Og dersom påstandene i «Brennpunkt» er korrekte, så er det en forferdelig historie som setter norsk fiskerinæring i et veldig dårlig lys, sier han.

FISKEFUSK-BRÅK: «Jeg mener det er svært viktig med et effektivt kontrollverk for å beskytte ressursene i havet og sikre en seriøs forvaltning,» skrev Kjell Inge Røkke i Dagbladet i desember 2000. Nå rettes det fuske-anklager mot trålere i det Røkke-kontrollerte Norway Seafoods.