Fiskefuskerne slipper unna

TROMSØ (Dagbladet): Pengemangel hos Kystvakta gjør det lettere for fiskefuskerne. - En skandale, sier SV-leder Kristin Halvorsen. Hun krever ekstra bevilgninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Hun foreslår 50 millioner kroner ekstra til overvåking av norskekysten.

Kystvaktas viktigste oppgave er å verne ungfisken til havs. Men Stortinget har ikke bevilget de ekstra millionene som trengs for å opprettholde fjorårets kontrollnivå. I tillegg får Kystvakta nye, tunge oppgaver.

Dette står i skarp kontrast til fiskeriminister Otto Gregussens førjulsløfter, da han garanterte økt innsats mot omfattende fiskejuks langs norskekysten og i Barentshavet.

- Forsvarsminister Godal og fiskeriminister Gregussen må være usedvanlig dårlig samsnakket. Kutt til Kystvakta er helt uansvarlig i forhold til miljø og sikkerhet. Jeg har en mistanke om at denne saken ville vært løst dersom spørsmålene hadde vært aktuelle i Oslofjorden, sier SV-leder Kristin Halvorsen til Dagbladet.

- Dette er ingen god situasjon. Etter vår oppfatning er det tvert imot behov for å øke denne kontrollen, sier assisterende fiskeridirektør Ove Midttun.

SV og forsvar

Stortingsflertallet, unntatt SV og Kystpartiet, godtok lavere aktivitet da budsjettet ble behandlet i fjor høst. SV krever nå at Stortinget straks bevilger 50 millioner slik at Kystvakta kan opprettholde fjorårets aktivitetsnivå.

- Kystvakta er en ressurskontrollør i fredstid. Norge kan ikke være bekjent av at disse skipene tvinges til kai, sier SV-lederen.

Kutter døgn

Verst rammet er Kystvaktskvadron Nord, som i år må kutte 55 døgn på seilingsplanen til sine mest effektive kontrollfartøyer i den såkalte Nordkapp-klassen

- Det tilsvarer nesten to måneders ekstra liggetid på en av de tre største, helikopterbærende skipene våre. Vi må også kutte en av seks bruksvaktbåter. Alle disse båtene kontrollerer fisket og er spesielt viktige når vi skal komme uanmeldt, sier skvadronsjef Øystein Wemberg.

Bekymret

Pengekrisa skaper også bekymring hos påtalemyndigheten:

- Redusert kontroll og færre inspeksjoner til havs gir grunn til å tro at flere lovbrytere slipper unna. Det er slett ikke betryggende, sier statsadvokat i Troms og Finnmark, Monica Nylund Hanssen.

- At mulighetene til å anmelde havets lovbrytere nå blir dårligere, er som å sette ned promillegrensa og samtidig slutte med kontroller, sier hun.

Skal vokte Schengen

Fra den 26. april i år blir Norge en del av Schengen-samarbeidet. Da får Kystvakta en viktig oppgave i å kontrollere en av Schengen-områdets nye yttergrenser.

- Vil det da bli enda mindre ressurser til å overvåke fiske og miljø?

- Jeg kan ikke utelukke det, sier skvadronsjef Wemberg.

<B>SJELDNERE SYN:</B> I år må Kystvakta ligge oftere til kai enn i fjor.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer