Fiskekrisa er fastlåst

Anne Kristine Jørgensen (40) er Norges frontkvinne i fiskestriden med Russland. Hun tror ikke på en løsning før langt ute i januar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er sein kveld i Moskva. Fiskeriråd ved den norske ambassaden, Anne Kristine Jørgensen, er fortsatt på jobb. Det er ingen løsning på den betente fiskeristriden mellom Norge og Russland.

-  Det er klart at vi er veldig bekymret, sier Jørgensen, som er bindeledd mellom norske og russiske myndigheter.

Jobber døgnet rundt

I romjula har Jørgensen sjekket og videreformidlet dokumenter russerne har bedt om å få fra Norge, ringt til russiske byråkrater og tatt imot henvendelser fra russiske journalister og forretningsfolk som frykter at det snart vil bli tomt for norsk laks i hyllene.

40-åringen, som blant annet har vært forsker ved Fridtjof Nansens Institutt, er kvinnen som skal tale Norges sak i Russland. Hun jobber nærmest døgnet rundt, fordi hun vet hva konsekvensene kan bli dersom det blir en lang kamp med naboen i øst:

-  Det vil få merkbare konsekvenser for både norske arbeidsplasser og økonomi hvis man ikke finner en løsning. Det er derfor alle involvert jobber så mye, sier Jørgensen til Dagbladet.

Solgte for 60 mill

Striden startet da Russland varslet at de vil stanse all import av fersk norsk laks fra fire norske pakkerier fordi man mente å ha funnet bly og kadmium i fisk fra disse bedriftene. Fra nyttår vil forbudet bli utvidet til å gjelde all fersk norsk fisk.

 BEKYMRET:  Fiskeriråd ved den norske ambassaden, Anne Kristin Jørgensen, jobber nærmest døgnet rundt for å løse fiskestriden mellom Russland og Norge. Dagbladet møtte henne i går i handlegata Novy Arbat i Moskva. Foto: Vladimir Velengurin
BEKYMRET: Fiskeriråd ved den norske ambassaden, Anne Kristin Jørgensen, jobber nærmest døgnet rundt for å løse fiskestriden mellom Russland og Norge. Dagbladet møtte henne i går i handlegata Novy Arbat i Moskva. Foto: Vladimir Velengurin Vis mer

Beregninger Dagbladet har fått fra Eksportutvalget for fisk viser at man i januar i år solgte fisk for 60 millioner norske kroner. Summen vill mest sannsynlig blitt enda høyere neste år, da man i løpet av det siste året har opplevd nesten en fordobling av den norske eksporten til Russland.

Tapene kan bli dramatiske for norsk fiskerinæring, og den første permitteringen har allerede blitt varslet. Hvis man ikke finner en løsning før 1. januar, vil 100 ansatte bli permittert ved Brandasund Fiskeforedling.

Russisk nyttårsferie

Verken fiskeriminister Helga Pedersen og fiskeriråd Anne Kristin Jørgensen gir de 100 ansatte særlig håp.

-  Det vil ta lang tid å finne en løsning. Vi har all grunn til å tro Russland vil gjennomføre vedtaket, sier fiskeriministeren til Dagbladet.Fiskeriråden er enig.

-  Jeg blir positivt overrasket hvis vi finner en løsning før 10. januar. Mest sannsynlig vil det ta enda lengre tid, sier Jørgensen. Dette begrunner hun blant annet med at den russiske nyttårsferien varer til 10. januar.

En alvorlig situasjon

-  Russland er blitt et stadig viktigere marked for eksporten av Norsk fisk for Norge. Derfor er dette en svært alvorlig situasjon, sier Jørgensen. Hun vil ikke spekulere i hvorfor den russiske reaksjonen kom akkurat nå.

-  Reaksjonen fra Russland var veldig overraskende. Vi har testet norsk fisk for tungmetaller i nærmere ti år, og man har aldri vært i nærheten av slike verdier for bly og kadmium som den russiske veterinærtjenesten mener å ha funnet, sier Jørgensen.

- VIL TA TID: Fiskeriminister Helga Pedersen.