Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fiskekrise i Nordsjøen

Svikt i alle fiskebestander. Forskere advarer mot oljeproduksjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Havforskere har funnet ut at det er svikt i alle fiskebestander i Nordsjøen. Hardt fiske, redusert tilgang på mat og oljevirksomheten har mye av skylda, skriver avisa Fiskaren.

Havforskerne advarer nå regjeringen mot å tildele konsesjoner for oljeproduksjon ved Mørekysten.

- Rapporten bekrefter rådene vi har gitt myndighetene om å ikke gi tillatelse til oljeproduksjon i de blokkene som ligger nærmest kysten på Møre, sier forskningsdirektør Ole Arve Misund.

Kan utslette en hel årsklasse

Neste fredag legges Forvaltningsplanen for Lofoten og Barentshavet fram. Samtidig blir konsesjoner for oljeproduksjon utenfor Mørekysten tildelt.

Havforskningsinstituttets nye undersøkelser viser at det i området for de utlyste oljeblokkene på mørekysten de siste ukene har befunnet seg nærmere to millioner tonn norsk vårgytende sild. De advarer nå regjeringen mot å tildele konsesjoner i enkelte av blokkene.

- Det er veldig viktig å være føre-var. Silda gyter på havbunnen og er helt avhengig av et uforstyrret habitat. Hvis det blir igangsatt oljeproduksjon og et utslipp skjer kan det utslette hele årsklasser med sild, sier Misund.

En ødeleggelse av sildebestanden vil få enorme miljømessige konsekvenser. Men sildefisket i Norge er også av stor økonomisk betydning.

HAVETS SØLV: Norsk sildefiske gir store inntekter, og er en viktig del av livet i norske hav. Foto: Yves Gladu/Havforskningsinstituttet
HAVETS SØLV: Norsk sildefiske gir store inntekter, og er en viktig del av livet i norske hav. Foto: Yves Gladu/Havforskningsinstituttet Vis mer

- Gytebestanden er for tida på 7-8 millioner tonn. Vi høster ca 1 million tonn i året, og det tilsvarer 4-5 milliarder i inntekter, sier Misund.

Redd for Barentshavet

Også Norges Naturvernforbund roper et varsku med tanke på Barentshavet.

- Regjeringen må sikre et vern av de mest sårbare områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og i Barentshavet, sier leder Lars Haltbrekken til Dagbladet.no.

Han mener funnene i Nordsjøen er et viktig varsel til myndighetene om å passe bedre på Barentshavet og å skjerme områdene for oljeutvinning.

- I Nordsjøen har de samlede påvirkninger til de grader oversteget bæreevnen til økosystemet. Resultatet er en kollaps i fiskebestandene og et økosystem i total ubalanse. Dette er en viktig påminnelse for regjeringen, når den forhandler om forvaltningsplanen for Barentshavet, sier Haltbrekken.

Haltbrekken mener forskerne bekrefter at mennesket driver et total utarming og ødeleggelse av havområdet, og frykter dette også vil skje i Barentshavet.

- En av de store svakhetene ved forvaltningsplanen som snart kommer er at man ikke kan slå fast hva den samlede påvirkningen fra ulike næringer vil medføre av konsekvenser for økosystemet i Barentshavet.

Fiskekrise i Nordsjøen

Les rapporten fra Havforskningsinstituttet her. (pdf-fil)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling