Fiskekvoter skal ikke vare evig

Trålbåtreder tapte mot Fiskeridepartementet i Høyesterett.

TAPTE: Ålesund-reder Eivind Volstad inspiserer brua på nye «Volstad». Etter å ga vunnet fram i tingretten og lagmannsretten, tapte han i dag mot Fiskeridepartementet i Høyesterett. Foto: Fridgeir Walderhaug / Dagbladet
TAPTE: Ålesund-reder Eivind Volstad inspiserer brua på nye «Volstad». Etter å ga vunnet fram i tingretten og lagmannsretten, tapte han i dag mot Fiskeridepartementet i Høyesterett. Foto: Fridgeir Walderhaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Staten ved Fiskeri- og kystdepartementet har tapt i to rettsinstanser mot trålbåtreder Eivind Volstad, før Høyesterett i dag slo fast at strukturerte fiskekvoter ikke er evigvarende.

Det vil si: Forskriftsendringen som den rødgrønne regjeringen foretok i 2007, som satte en tidsbegrensning på kvotene, var ikke ulovlig.

Det var tidligere fiskeriminister Svein Ludvigsen (H) som i 2005 først innførte en forskrift som i praksis medførte at de som fikk strukturerte fiskekvoter, nå skulle få ha dem til evig tid.

Da den rødgrønne regjeringen tok over og endret forskriften, ble det bråk.  Knapt flertall Den rødgrønne regjeringen tok over seinere samme år, og i 2007 resatte fiskeriminister Helga Pedersen (Ap) forskriften, og det ble lagt en tidsbegrensning på 20 eller 25 år, avhengig av når strukturkvotene ble gitt.

En strukturert kvote er flere grunnkvoter slått sammen, og gjøres eksempelvis når en kvoteeier kjøper større båt som er mer automatisert og krever færre hender til å gjøre jobben.

Volstad gikk til sak mot staten fordi han mente den rødgrønne regjeringens forskriftsendring var i strid med grunnlovens bestemmelser om at lover ikke kan gis tilbakevirkende kraft.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer