Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fiskekvoter skal ikke vare evig

Trålbåtreder tapte mot Fiskeridepartementet i Høyesterett.

TAPTE: Ålesund-reder Eivind Volstad inspiserer brua på nye «Volstad». Etter å ga vunnet fram i tingretten og lagmannsretten, tapte han i dag mot Fiskeridepartementet i Høyesterett. Foto: Fridgeir Walderhaug / Dagbladet
TAPTE: Ålesund-reder Eivind Volstad inspiserer brua på nye «Volstad». Etter å ga vunnet fram i tingretten og lagmannsretten, tapte han i dag mot Fiskeridepartementet i Høyesterett. Foto: Fridgeir Walderhaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Staten ved Fiskeri- og kystdepartementet har tapt i to rettsinstanser mot trålbåtreder Eivind Volstad, før Høyesterett i dag slo fast at strukturerte fiskekvoter ikke er evigvarende.

Det vil si: Forskriftsendringen som den rødgrønne regjeringen foretok i 2007, som satte en tidsbegrensning på kvotene, var ikke ulovlig.

Det var tidligere fiskeriminister Svein Ludvigsen (H) som i 2005 først innførte en forskrift som i praksis medførte at de som fikk strukturerte fiskekvoter, nå skulle få ha dem til evig tid.

Da den rødgrønne regjeringen tok over og endret forskriften, ble det bråk.
 
Knapt flertall Den rødgrønne regjeringen tok over seinere samme år, og i 2007 resatte fiskeriminister Helga Pedersen (Ap) forskriften, og det ble lagt en tidsbegrensning på 20 eller 25 år, avhengig av når strukturkvotene ble gitt.

En strukturert kvote er flere grunnkvoter slått sammen, og gjøres eksempelvis når en kvoteeier kjøper større båt som er mer automatisert og krever færre hender til å gjøre jobben.

Volstad gikk til sak mot staten fordi han mente den rødgrønne regjeringens forskriftsendring var i strid med grunnlovens bestemmelser om at lover ikke kan gis tilbakevirkende kraft.

Han fikk sine kvoter i perioden etter at Ludvigsen åpnet for evigvarende kvoter. Ifølge NRK stemte Høyesterett 9-8 i favør av staten.

Hvem eier fisken? Saken som måtte til Høyesterett for å få en avgjørelse, handler ved første øyekast om lovligheten av forskriftsendringen den rødgrønne regjeringen utførte. Dypere sett handler den om hvem som eier de fornybare fiskeressursene.

I lovverket som regulerer kvotefisket, er fisken definert som en fellesressurs som eies av alle. Kritikerne har derfor ment at dersom kvoteeierne kan se kvotene som evigvarende, medfører det en privatisering av en fellesressurs.

Deler av fiskerinæringen har argumentert for at næringen trenger forutsigbarhet, og at forskriftsendringen som ble gjort i 2007 var et skifte over natta som skapte usikkerhet.

Jubel i SV og Sp De tidligere regjeingskameratene SV og Senterpartiet har sendt ut pressemeldinger etter at utfallet av Høyesterettsaken ble kjent.

- Som kystfisker og skipper spanderer jeg champagne på hele SV stortingsgruppa og vårt øvrige mannskap på Stortinget, sier fiskeripolitisk talsperson i SV Johnny Ingebrigtsen, som er vara for Kirsti Bergstø på Stortinget.

- Fiskeressursene skal forbli felleskapets ressurs slik det har vært i årtusener. De kan ikke privatiseres og gis som en evigvarende juridisk eksklusiv rett, som kan pantsettes og gjøres til et omsettelig verdipapir på børsen. Verdiskapingen i fiskeriene skal være fangst og produksjon av fiskeressurser, ikke spekulasjoner i kjøp og salg av rettigheten til dette, sier Ingebrigtsen.

«Finnmark Senterparti er svært glad for dagens dom. Høyesterett bekrefter at det vi hele tiden har sloss for; nemlig at fisken tilhører fellesskapet og skal forvaltes ut fra det prinsippet», heter det i pressemeldingen fra Sp.

BRØT IKKE GRUNNLOVEN: Da Helga Pedersen (Ap) ble fiskeriminister i 2005, endret hun en forskrift hennes forgjenger Svein Ludvigsen (H) innførte, som i praksis gjorde at fiskekvoteeiere kunne se kvotene som evigvarende. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
BRØT IKKE GRUNNLOVEN: Da Helga Pedersen (Ap) ble fiskeriminister i 2005, endret hun en forskrift hennes forgjenger Svein Ludvigsen (H) innførte, som i praksis gjorde at fiskekvoteeiere kunne se kvotene som evigvarende. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!