- Fisken skremt bort av oljeletingen

Fiskerne i Vesterålen provosert av regjeringens seismikkskyting.

HALV FANGST: Denne flotte breiflabben på opp mot 50 kilo ble en mager trøst for linefisker Jan Roger Morsund. Han halverte fangsten på fiskefeltet utenfor Vesterålen dagen etter at seismikkinnsamlingen startet. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / SCANPIX
HALV FANGST: Denne flotte breiflabben på opp mot 50 kilo ble en mager trøst for linefisker Jan Roger Morsund. Han halverte fangsten på fiskefeltet utenfor Vesterålen dagen etter at seismikkinnsamlingen startet. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Han lot seg ikke kjøpe av Oljedirektoratet og fisker som vanlig utenfor Vesterålen. Jan Roger Morsund mener erstatningen er en vits, og et forsøk på å skvise ut fiskerne fra seismikkområdet.

Sameksistensen mellom olje og fisk blir satt på en hard prøve når den smale sokkelen utenfor Vesterålen og Senja i seks uker blir teppebombet med kraftige undervannsdrønn fra den mest omfattende innsamlingen av 3-D seismikk noen gang.

Seismikkprogrammet som skal gi Stortinget mer kunnskap om hvorvidt det finnes olje eller gass i de viktige fiskeriområdene begynte mandag.

Et 20-tall kystfiskere fortsatte fisket til tross for at seismikkskipet Geo Pacific sleper sine kabler langs Eggakanten lengst fra land i seismikkområdet. De første dagene har seismikkinnsamlingen gått uhindret av faste bruk. Men når Geo Pacific nærmer seg kysten, blir det vanskeligere å uhindret slepe kabelen. Havressursloven, Oljedirektoratet og fiskeriminister Helga Pedersen (Ap) er alle klare på at fiskerne har forkjørsrett.

Får mindre fisk

Allerede etter andre dag av innsamlingen mener fiskerne å se skremmeeffekt av seismikken. Juksafiskeren Harry Arne Hansen fra Sortland er den som har ligget nærmest Geo Pacific til nå. Han fisker sei.

- I dag har vi fått 50-60 kilo - det er jo ingen ting. Til nå har jeg ligget på 600-700 kilo. Det var jo bra, sier Hansen til NTB.

Lengre inn mot land drar Jan Roger Morsund sine 11 linestamper. Det gode hysefisket han har opplevd den siste tiden, er også i endring.

- Dette er ikke halvparten av fangsten jeg fikk mandag før skytingen begynte, sier han hoderystende.

50-åringen er hjemmehørende på Skjervøy, men fisker for sjette år på rad på Skatskallengrunnen utenfor Vesterålen.

Tøff sesong

I år gjelder det å redde stumpene av en tung vintersesong. Torskeprisen er nesten halvert fra i fjor, og mottakene i Nord-Troms stengte midt i den hektiske vintersesongen.

For Morsund var det uaktuelt å slå til på tilbudet fra Oljedirektoratet om å få 3.900 kroner for å holde seg vekk fra seismikkområdet fram til 9. august.

- Jeg måtte spørre om de mente 3.900 kroner dagen, men det var for hele seismikkperioden. Slik fisket har vært nå, tjener jeg 10.000-11.000 kroner dagen. Frikjøpet er en vits, sier Morsund.

Fikk tilbud på SMS

Han er også provosert over måten tilbudet blir gitt - på SMS - fem dager før seismikkskytingen starter.

- Jeg tror folk er forbannet, slik vi blir overkjørt. Skulle tro de ikke vet hva som foregår. Men de gjør det. Oljedirektoratet har full oversikt over hva vi lever av og hva vi fisker. Jeg tror det bare er for å prøve seg, og skvise oss ut, sier Jan Roger Morsund.

Han er overbevist om at den tredje sesongen med seismikk bare er starten. Det er nok dessverre olje i området, tror han.

- Når de er ferdige med å skyte, er neste trinn boring. Da kommer en plattform med en sikkerhetssone på 5 nautiske mil (9, 2 kilometer). Da er hele grunnen ødelagt. Da mister vi hele fiskefeltet her, sier Morsund.

(NTB)


LETER ETTER OLJE OG GASS: Seismikkskipet Geo Pacific sleper sine kabler langs Eggakanten utenfor Vesterålen i den mest omfattende innsamlingen av 3D-seismikk noen gang. Fiskerne frykter skremmeefekten, og at dette bare er starten på at oljeinteressene overtar de rike fiskefeltene. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / SCANPIX
LETER ETTER OLJE OG GASS: Seismikkskipet Geo Pacific sleper sine kabler langs Eggakanten utenfor Vesterålen i den mest omfattende innsamlingen av 3D-seismikk noen gang. Fiskerne frykter skremmeefekten, og at dette bare er starten på at oljeinteressene overtar de rike fiskefeltene. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / SCANPIX Vis mer