Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fiskeolje mot sukkersyke

Fire av ti sukkersykepasienter dør av hjerteinfarkt. Nå viser en ny norsk studie at behandling med fiskeolje kan redusere de dystre dødstallene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fedme og for lite mosjon er blant hovedårsakene til at om lag 100 000 nordmenn lider av diabetes type 2, tidligere kalt aldersdiabetes. Stadig flere yngre rammes. Hjerteinfarkt er den alvorligste og vanligste komplikasjonen blant denne pasientgruppen.

To tredjedeler av landets diabetikere vil rammes av hjerte-karsykdom i løpet av livet. Resultatene fra doktorgradsarbeidet som nå er gjennomført ved Universitet i Tromsø, kan bety håp for titusener av dem.
- I over ti år har vi trodd at omega 3-fettsyrer kan være farlig for denne pasientgruppen fordi fettsyrene kan få blodsukkeret til å stige. Nå vet vi at det ikke stemmer, sier Trond Geir Jenssen, overlege ved Rikshospitalet i Oslo.

Forlenger livet

Overlegen har vært hovedveileder for dr.med. Ingrid Tofts doktorgradsarbeid. Resultatene vekker internasjonal oppsikt. Studien viser at omega 3-fettsyrene i fiskeoljen reduserer de farlige fettstoffene, triglyceridene, i blodet med opptil 40 prosent.

- Triglyceridene er trolig en av de viktigste årsakene til at diabetikere rammes av hjerteinfarkt, sier Jenssen.

Ifølge ham virker også fiskeoljen gunstig på blodtrykket. I tillegg bidrar det til å øke det «snille» HDL-kolesterolet.

- Jubelpillen mot diabetes finnes ennå ikke. Men resultatene tyder på at behandling med fiskeolje kan forlenge pasientenes liv og gi dem økt livskvalitet , sier Jenssen, men understreker at det neppe holder med en spiseskje tran om dagen for personer med forstyrrelser i fettstoffskiftet.

Millioner å spare

I alt 78 personer deltok i studien. Testpersonene ble delt inn i to grupper. Mens den ene fikk narremedisin, ble den andre gruppen behandlet med daglige doser med fiskeolje. Etter bare 16 uker kom det gledelige svaret.

- Det mest påfallende var at de som hadde lavest forekomst av omega 3-fettsyrer i blodet fra før, hadde mest effekt av fiskeoljebehandlingen. Dette kan tyde på at enkelte har for lite tilskudd av omega 3-fettsyrer i kosten sin, sier Jenssen.

Overlegen er overbevist om at det mange helsekroner å spare på å forebygge komplikasjoner blant diabetikere.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!